You are here
Óriási orvosi áttörés: mellrákos nők ezreinek nem lesz szüksége kemoterápiára Hasznos 

Óriási orvosi áttörés: mellrákos nők ezreinek nem lesz szüksége kemoterápiára

Egy friss gyógyszerészeti kutatás szerint a mellrák leggyakoribb típusával (HER2-pozitív) diagnosztizált nőknek alig egyharmadának lesz szüksége kemoterápiás kezelésre abban az esetben, ha időben felfedezik a betegséget.

Harold Burstein, a Harvard orvosi karának docense a brit Guardiannak számolt be első kézből a kutatás eredményeiről, egyúttal pedig megerősítette: az új kezelési módszerrel nők ezrei mentesülhetnek a kemoterápia mellékhatásaitól – írja a 444.

A vizsgálat a HER2-pozitív emlőrákról készült, mivel minden második mellrák ebbe a kategóriába tartozik. Mint kiderült: több mint 10 ezer, 18 és 75 közötti ilyen betegségben szenvedő vagy szenvedett nőt vizsgáltak meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kezelésnél mekkora esélye van vagy volt annak, hogy a daganatos megbetegedés 10 éven belül visszatérjen.

A kutatók szövettani vizsgálatnak vetették alá a tumorok génállományát, és azt találták, hogy sok esetben a kemoterápia és a hormonterápia együttes alkalmazása nem garantálja nagyobb arányban a betegség hosszútávú visszaszorítását, mint a személyre szabott hormonterápia egyedüli alkalmazása.

Emiatt a jövőben csak a legkockázatosabb esetekben lesz szükség arra, hogy mindenképpen kemoterápiát alkalmazzanak az emlőrák gyógyításához.

Forrás: Blikk / Kép: Northfoto /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment