You are here
Orosz külügy: megrendezett propagandaakció a holland vádaskodás    Nagyvilág 

Orosz külügy: megrendezett propagandaakció a holland vádaskodás  

Újabb, Moszkva ellen megrendezett propagandaakciónak minősítette az orosz külügyminisztérium csütörtökön azt a holland vádat, hogy orosz hackerek megpróbáltak kibertámadást intézni a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen és megkíséreltek információkat szerezni a Délkelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyében folytatott nyomozásról.

Hollandia a nap folyamán jelentette be, hogy áprilisban ezen a címen kiutasított négy orosz hírszerzőt.
Állásfoglalásában az orosz diplomáciai tárca azt hangsúlyozta, hogy a Hollandiában kibontakozott, állítólagos kibertámadásokról szóló, célirányos sajtókiszivárogtatásokkal kísért oroszellenes kémmánia-kampány súlyos kárt okoz a kétoldalú viszonynak. A dokumentumot megfogalmazó diplomaták szerint a Moszkvával szemben megfogalmazott vádak célja annak a politikai háttérnek a megteremtése, amely ahhoz szükséges, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezeten (OPCW) keresztülverjék azt a mechanizmust, amely meg fogja állapítani a vegyi fegyverek bevetésének felelőseit.
A dokumentum rámutatott, hogy az OPCW kedden kezd tanácskozást arról, hogy a technikai titkárság keretein belül, a nemzetközi jog normáival szemben és az ENSZ Biztonsági Tanácsának előjogait megsértve felelős-megállapítási rendszert hozzanak létre, egyes nyugati országok törekvésének megfelelően.
Azok a kísérletek, amelyek az állítólagos orosz kibertámadásokat összefüggésbe akarják hozni az Ukrajna felett 2014-ben megsemmisült Boeing 777-es utasszállítóval, az orosz állásfoglalás szerint arról árulkodnak, hogy Hollandia nem tud mit válaszolni azokra az adatokra, amelyeket orosz védelmi minisztérium a gépet elpusztító rakéta hovatartozásáról közölt.
A maláj légitársaság MH17-es járata katasztrófájának ügyében folytatott nemzetközi vizsgálat előzetes eredményei Moszkvát tették felelőssé a katasztrófáért. Az orosz védelmi tárca ezt megalapozatlan állításnak nevezte, és szovjet gyártási, valamint lajstromadatokra hivatkozva azt állította, hogy a gépet ukrán fegyveres erők tulajdonában lévő rakétával lőtték le.

mti / napi

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment