You are here
Országos közlekedési sztrájk bénítja meg Olaszországot pénteken EU 

Országos közlekedési sztrájk bénítja meg Olaszországot pénteken

 

 

Csütörtök este kilenc órától kezdődik az olasz vasutasok 24 órás munkabeszüntetése, amelyhez pénteken a légiközlekedésben dolgozók, valamint a városi tömegközlekedés is csatlakozik.

Elsőként az olasz vasúti dolgozók szüntetik be a munkát: csütörtök este kilenc órától péntek este kilencig tart a vasutassztrájk egész Olaszországban (kivéve Piemonte és Valle d’Aosta tartományt). A nemzetközi járatok és a nagysebességű vasúthálózat közlekedése biztosított, járnak az olasz repülőterek gyorsvasútjai is, a helyi vonatjáratok azonban csak a péntek reggeli és a délutáni csúcsforgalomban garantáltak.
A sztrájkot az olasz szakszervezetek a közlekedési szektor tervezett privatizációja és liberalizációja elleni tiltakozásként hirdették meg. Olaszországban leggyakrabban a közlekedési dolgozók sztrájkolnak. Graziano Del Rio közlekedési miniszter szerint nehézségek várhatóak  a közlekedés megbénulása miatt.
Az Alitalia olasz légitársaság mintegy 170 pénteki járatát mondta le. Egyedül a délelőtti és késő délutáni idősávban biztosítottak a légijáratok, de a sztrájkhoz több olaszországi légitársaság szárazföldi és légi dolgozói is csatlakoztak, ezért indulás előtt érdemes információkat kérni a járatok működéséről. A légisztrájk miatt az olaszországi repülőjáratok egészen szombat délelőttig akadozhatnak.
A városi tömegközlekedési sztrájk mindenhol más és más ütemezést követ: Rómában reggel fél kilenctől délután ötig, majd este nyolctól ismét nem közlekednek a buszok, villamosok és metrók. Milánóban szintén csak a reggeli és kora esti járatok biztosítottak, de az a tapasztalat hogy közlekedési sztrájk esetén egész napra megbénul a tömegközlekedés, és az olaszok saját járművel igyekeznek célba jutni, ami a forgalmi dugót növeli főleg a pénteki napon.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment