You are here
A pezsgőbe tett kiskanál tényleg megmenti a buborékot? Gasztro 

A pezsgőbe tett kiskanál tényleg megmenti a buborékot?

Ez a városi legenda olyan szinten tartja magát, mintha a legnagyobb életbölcsesség lenne a világon. A fém kiskanál (főként az ezüst) gyorsabban vezeti a hőt, így ha kiskanállal a nyakában tesszük a hűtőbe a pezsgősüveget, akkor gyorsabban hűl le a palack hőmérséklete. A hidegebb levegő miatt pedig kevesebb gáz tud elszökni az italból. Ez a mennyiség azonban egy átlagember számára szinte érzékelhetetlen, olyan, mintha kanál nélkül, megbontva raktuk volna a hidegre.

Honnan ered ez a legenda?

Egy francia fizikusokból és kémikusokból álló csapat kíváncsi volt, és tett egy kísérletet 12 üveg pezsgővel. Hármat dugó és kiskanál nélkül hagytak, háromba kiskanalat tettek, még háromba légmentesen záró dugót, háromra pedig a pezsgő saját dugóján lévő sapkát tették vissza.
24, 48 és 72 óra elteltével a csapat megmérte a tizenkét palack nyomását és súlyát, majd meg is kóstolták a felbontott italokat.

A sajnálatos hír: attól a pillanattól kezdve, hogy a pezsgő nyitva van, kanállal vagy anélkül a súlyvesztés ugyanolyan nagyságrendű mindkét esetben 24 óra (0,8 g), 48 óra (1,2 g) és 72 óra (1,9 g) elteltével. Csak a légmentesen záró dugó akadályozta meg hatékonyan a buborékok elillanását, a sapka kevésbé bizonyult ellenállónak az elszökő buborékokkal szemben.

És hogy mégis honnan a kiskanalas legenda? Állítólag régen a bárokban a törzsvendégek a kibontott pezsgőjükbe tettek gravírozott vagy jelzéssel ellátott kiskanalat, hogy be tudják azonosítani, melyik is az övéké. Így terjedhetett el, hogy a buborékokat ilyen módon lehet a palackban tartani.

De akkor mégis mit tegyünk?

A legjobb, ha dugóval teljesen visszazárjuk, és úgy tesszük azonnal hűtőszekrénybe. A parafa dugós pezsgőknél ez a módszer lehetetlen, ebben az esetben viszont jól jön a borászati boltokban 1-2 ezer forintért kapható pezsgőzár. A legtöbb üveghez illeszkedik, és valóban megőrzi a buborékokat és a pezsgő aromáját is. De nem a végtelenségig persze. Fontos még, hogy tartsuk hűvös helyen, és távol a fénytől, illetve a palack ne legyen hőmérséklet-változásnak kitéve.

Ha a parti éjszakáján zárjuk vissza a palackot, a legjobb, ha másnap egy újabb koccintás alkalmával elfogyasztjuk a maradékot, akkor még biztosan élvezhető lesz a felbontott pezsgő.

 

 
Forrás: Origo

További Hírek:

Leave a Comment