You are here
Politico: a látszólagos káosz többek szerint része lehet a brit kormány stratégiájának Brexit 

Politico: a látszólagos káosz többek szerint része lehet a brit kormány stratégiájának

A látszólagos káosz és felkészületlenség egyesek szerint része lehet London stratégiájának az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséről (Brexit) szóló tárgyalásokon – írta a Politico brüsszeli hírportál csütörtökön.

A cikk szerint a június közepén megkezdődött Brexit-tárgyalások első két fordulójában annyira felkészületlennek tűnt a brit delegáció, hogy többen úgy gondolják, ez csak “csapda” lehet.
A Politico által megkérdezett szakértők közül többen elmondták, hogy kemény, okos tárgyalókként ismerik brit kollégáikat, és ezért gyanúsnak tartják a látszólag céltalan időhúzást.
Egy dél-európai tisztségviselő “blöffnek” nevezte az Egyesült Királyság eddigi viselkedését, kiemelve, hogy “a britek mindig jól szervezettek”. Úgy vélekedett: az a stratégia, hogy úgy tesznek, mintha nem lenne stratégia.
“Úgy gondolom, ez csak taktika, egy fortélyos terv része, és szándékosan húzzák az időt” – mondta egy névtelenséget kérő uniós diplomata, hozzátéve, hogy a brit kormány szerinte ősszel az EU elé fogja tárni az álláspontját azokban a kérdésekben, amelyekben tudhatóan megosztottak a “huszonhetek”.
Joseph Muscat máltai kormányfő nemrég kijelentette: tévednek, akik azt hiszik, hogy a britek nem tudják, mit csinálnak. “Éltem Nagy-Britanniában, ismerem a brit mentalitást. Egyszerűen nem létezik olyan, hogy felkészületlen brit kormánytisztviselő” – fogalmazott.
Egy magas rangú brit illetékes kijelentette: “őrültség lenne azt hinni, hogy az elmúlt évben csak malmoztunk”. “Elképesztően keményen dolgoztunk, és a kormány a következő hónapokban nyilvánosságra fogja hozni, hogy mi történt a színfalak mögött” – tette hozzá.
Egyes szakemberek szerint a szigetország talán azért húzhatja az időt, hogy fokozódjon a nyomás a bennmaradó tagállamokon, és az esetleges “rendezetlen kiválás” helyett sikerüljön kereskedelmi megállapodást kötni, akár az EU számára rosszabb feltételekkel is.
Mások szerint ugyanakkor teljességgel alaptalanok ezek a félelmek, miután bizonyítható az egység hiánya és a szervezetlenség a brit kormánypárt vezetésében. Egy tapasztalt uniós diplomata nem zárta ki, de rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy létezne a brit “mesterterv”.
“Senki nem becsüli alá a brit diplomaták képességeit, azonban jelenleg egyedül a britek tudják az igazságot” – mondta.

Forrás: MTI / Kép: Flickr /

További Hírek:

Leave a Comment