You are here
Quentin Gréban: Szeretlek, anya! Könyv 

Quentin Gréban: Szeretlek, anya!

Egy anyának bíznia kell a gyereke álmaiban

Valakinek egy nap az anyák napja, valakinek minden hétvége, és van, akinek minden nap. Akár ezen az egy ünnepi napon szeretnénk elmondani egy anyának, hogy milyen fontos a számunkra vagy váratlanul lepnénk meg az év bármelyik napján, a Szeretlek, anya! című könyv harmincegy története mindenkinek a szívéig hatol. A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a könyvet, ahol az írók az anyaságról, annak megható és humoros pillanatairól meséltek.

Amikor a Manó Könyvek főszerkesztője, Csapody Kinga rátalált Quentin Gréban gyönyörű, anyaságról szóló képeire, azonnal beleszeretett. Előhozakodott az ötlettel, hogy a magyar kiadáshoz magyar szerzőket kérjenek fel, akik egy-egy illusztrációt kapnak és ahhoz írnak majd rövid novellákat, történeteket.

Az íróknak a feladatot az tette izgalmassá, hogy nem láthatták egymás képeit, és nem is választhattak a saját kedvükre. Helyettük a kiadó döntött, de a szerkesztők figyelembe vették, hogy a kép személyhez illő legyen, és már csak az írókon múlott, hogy mennyi személyességet töltöttek a saját életükből a novellákba. Csapody Kinga (aki a kötet szerkesztője is egyben) a bemutatón mosolyogva mesélte, hogy minden szerző örömmel fogadta a felkérést; egy percig sem tétováztak, hogy részt vegyenek az alkotásban.

A munka is gördülékenyen folyt, és a felkért szerzők őszintén írtak arról, hogy mit jelent nekik az anyaság. Végül harmincegyen írták meg a történetüket, közülük huszonkilenc anya, egy gyermektelen nő, egy pedig édesapa.

Az esemény moderátora (egyúttal a kötet másik szerkesztője), Edinger Katalin kérdezgette a szerzők sokaságát, de mielőtt megszólaltatta volna a novellák íróit, Skaliczki Alíz olvasott fel a könyvből, méghozzá az egyetlen apa, Lackfi János történetét.

A jelenlevő szerzők végül azt a feladatot kapták, hogy személyes vallomásra késztető félmondatokat folytassanak. Ezekből kiderült, hogy a gyermekvárás félelmekkel is járhat, hogy a várva várt gyerek vajon fiú lesz vagy lány, vagy akár azzal kapcsolatban, hogy ha ikrek születnek, vajon készen állunk-e a feladatra, és persze rendre felmerül, hogy vajon kire hasonlít majd a gyermek, és hogyan változik meg az addigi életünk. De a félelmeken képes felülemelkedni az érzés, hogy egy nő életében ez a legnagyobb élmény.

Forrás: index.hu Fotó: becultural.co.uk

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment