You are here
Rekordszámú ügyet sikerült lezárnia tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságának       EU 

Rekordszámú ügyet sikerült lezárnia tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságának    

Rekordszámú ügyet sikerült lezárnia tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), s ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a függőben lévő beadványok száma az utóbbi évekhez képest – derült ki a strasbourgi székhelyű bíróság szerdán közzétett éves jelentéséből.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő bírói testületnek 3691 ügyet sikerült tavaly lezárnia, ez számottevő növekedés a 2016-os 2066-hoz és a 2015-ös 1537-hez képest. A függő ügyek száma 7584-re csökkent a korábbi 9941-ről és a csúcsot jelentő, 2012-es 11 099-ről.
Az EJEB arról számolt be, hogy ezen függő ügyek között nagyjából 1400 olyan, nagy jelentőségű eljárás van, amely “fontos strukturális problémákkal” foglalkozik.
A tájékoztatás szerint a növekedés egyebek mellett a szervezeti reformoknak, illetve a nemzeti hatóságokkal folytatott fokozott együttműködésnek köszönhető.
Mint írták, több országban is jelentős előrelépés történt bizonyos, régóta fennálló kérdésekben, a börtönök túlzsúfoltságában, az elhúzódó jogi eljárásokban és a rendőri túlkapásokban, ugyanakkor fontos kérdések várnak még megoldásra.
A legtöbb új panasz Oroszországból (370), Törökországból (138), Romániából (110) és Ukrajnából (109) érkezett tavaly, míg Magyarországról 61.
A lezárt ügyek számában toronymagasan Olaszország (2001) vezet, amelyet Magyarország (296), Oroszország (254) és Románia (144) követ.
Szakértők szerint a lezárt magyar esetek szokásosnál lényegesen magasabb számát az magyarázza, hogy olyan új jogorvoslati eljárásokat vezettek be Magyarországon a börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyekben, amelyek alkalmasak lehetnek a panaszosok sérelmeinek hazai orvoslására.
Oroszország 1689, Törökországnak 1446, Ukrajnának 1156, Romániának pedig 553 függő ügye van. Magyarország esetében ez a szám 205.
Az orosz állammal szemben 14,5 millió euró kártérítést ítélt meg tavaly a törvényszék, ezt követte Olaszország 12,5 millió euróval, Törökország 11,5 millióval és Szlovákia 5,9 millióval. Magyarországnak nagyjából egymillió eurót kellett kifizetnie kártérítésként 2017-ben.
A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 országot tömörítő – az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló – szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Az EJEB olyan ügyekben járhat el, amelyekben a panaszos már minden jogi lehetőséget kimerített a saját hazájában, és állítása szerint sérelmet szenvedett az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt valamelyik joga.

Forrás: MTI / Kép:   kronika.ro   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment