You are here
Rendőrség: brit állampolgár az Angliában ismeretlen anyagtól megbetegedett két ember    UK 

Rendőrség: brit állampolgár az Angliában ismeretlen anyagtól megbetegedett két ember  

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
A helyi rendőrség szerda késő délutáni tájékoztatása szerint brit állampolgár az a két ember, akit ismeretlen összetételű anyag okozta megbetegedés miatt válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury kórházában.

A területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség főparancsnok-helyettese, Paul Mills sajtótájékoztatóján közölte: egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi lett rosszul az egyelőre azonosítatlan anyagtól Amesbury városában lévő otthonukban, Salisburytől mintegy 16 kilométerre.
Mills nem közölte kilétüket, de a helyi hatóságok szerint a nő neve Dawn Sturgess, a férfié Charlie Rowley.
A rendőrtiszt elmondta, hogy mindketten helyi lakosok. Hozzátette: először, szombat reggel a nő lett rosszul, és kihívták hozzá a mentőket. Ugyanaznap, később a férfi rosszulléte miatt riasztották ismét a mentőszolgálatot ugyanarra a lakcímre.
A főparancsnok-helyettes hangsúlyozta: továbbra sem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény. Hozzátette, hogy az incidens hátterének feltárásán 12 partnerügynökség dolgozik.
Megerősítette, hogy a hatóságok kezdeti gyanúja szerint a férfi és a nő szennyezett szállítmányból származó kábítószert fogyaszthatott. Mills szerint azonban azóta további vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a két ember megbetegedését.
A Wiltshire megyei rendőrség magas rangú tisztje nem részletezte, hogy ezek a vizsgálatok hol zajlanak, de nem sokkal sajtótájékoztatója előtt nyilvánosságra került, hogy a két beteg szervezetéből vett mintákat a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetébe küldték a megbetegedést okozó anyag azonosítása végett.
Azt a Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyagot is a Porton Downban – Amesburytől és Salisburytől néhány kilométerre – működő katonai laboratórium azonosította, amelytől éppen négy hónapja, március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben.
Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.
A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.
Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában – ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt kezelik -, de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten “biztonságos helyen” tartózkodnak.
A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított. Moszkva hasonló diplomáciai lépésekkel válaszolt.
Szerdán azonban sem a Wiltshire megyei rendőrség, sem más brit bűnüldözési, illetve terrorelhárító hatóság nem tett semmiféle utalást arra, hogy a Szkripal-ügy és a mostani eset között bármilyen összefüggés lenne.
A Scotland Yard ugyanakkor szerda délután bejelentette, hogy – éppen a Szkripal-ügyre tekintettel – terrorelhárító szolgálata is bekapcsolódott az ügy vizsgálatába.
Az angliai közegészségügyi szolgálat – Public Health England (PHE) – szóvivője szerdán közölte: a szolgálat nem hiszi, hogy az ügy szélesebb lakossági körre kiterjedő jelentős egészségi kockázatot jelentene. A szóvivő közölte, hogy a PHE folyamatosan értékeli a helyzetet a beérkező információk alapján.
A szerda délutánig megjelent hivatalos közleményekben nem szerepel a mérgezés szó, és a hétvégén megbetegedett két ember lakókörnyezetében közel sem olyan szintű a készültség, mint amilyent a hatóságok a Szkripal-ügy kipattanása után elrendeltek.
A rendőrség elővigyázatosságból szalagkordonnal elkerített több olyan helyszínt, ahol megbetegedése előtt a pár Amesburyben, illetve Salisburyben megfordult, nem látni azonban vegyvédelmi öltözetet viselő szakértőket, akik a Szkripal-incidens után minden érintett helyszínen nagy számban jelen voltak.
Paul Mills hangsúlyozta, hogy a két megbetegedett brit állampolgáron kívül senki más nem szorult hasonló tünetekkel orvosi ellátásra.
A Szkripal-ügy vizsgálatának elején súlyos mérgezést szenvedett egy rendőrtiszt is, akit szintén hetekig kezeltek Salisbury kórházában.

Forrás: MTI, kép: zoom

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment