You are here
Lemondott posztjáról a katalán rendőrség vezetője Nagyvilág 

Lemondott posztjáról a katalán rendőrség vezetője

Lemondott posztjáról a katalán rendőrség (Mossos d’Esquadra) vezetője hétfőn Barcelonában.

Albert Batlle azután nyújtotta be lemondását, hogy múlt pénteken Carles Puigdemont katalán elnök átalakította az autonóm kormányt és leváltotta a belügyi tárcáért felelős Jordi Jané tanácsost.
Az elemzők szerint az átalakítás célja, hogy a katalán függetlenség és az október 1-re tervezett népszavazás mellett maximálisan elkötelezett politikusok alkossák a kormányt, akik a végsőkig hajlandó elmenni a spanyol állammal szemben.
Az első értelmezések szerint a rendőrfőnök lemondása is a kormányátalakítás egyenes következménye, mivel Albert Batlle azt elmúlt három évben, amióta betöltötte ezt a posztot, többször hangsúlyozta a rendőrség semlegességének fontosságát, és erre hívta fel a figyelmet a katalán rendőri testület tagjainak írt búcsúlevelében is.
Mint írta, az ország életének jelenlegi pillanatában, amikor a katalán kormány függetlenségi népszavazást tervez október 1-re, a katalán rendőrség fenn fogja tartani küldetését az állampolgárok biztonságának és jólétének védelmében, és teszi azt, ahogy mindig, “akkurátusan tiszteletben tartva és alávetve” a törvénynek.
A tervezett népszavazás zavartalan lebonyolításának biztosítása elvben a helyi rendőrség feladata, csakhogy annak megtartását a spanyol állam illegálisnak tartja, a spanyol alkotmánybíróság pedig kimondta, hogy alkotmányellenes.

 
A katalán kormány ennek ellenére elkötelezett a Spanyolországtól elszakadásról szóló referendum megrendezése mellett.
A La Vanguardia című katalán napilap információi szerint a katalán rendőrségen belül egyre nő a nyugtalanság, hogy vajon milyen szerepet szán nekik a katalán kormány, és meddig fajulhat a spanyol állammal való konfrontáció.
A spanyol államnak törvényes joga átvenni az irányítást a helyi rendőrség felett, ha úgy véli, hogy annak működése ellentétes az alkotmánnyal.
A spanyol kormány tagjai erről a lehetőségről eddig egy szót sem ejtettek, Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter viszont aggasztónak nevezte, ami Katalóniában történik, mert “a legszélsőségesebbek” azok, akik a döntéseket hozzák.
Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök helyettes hétfőn meggyőződését fejezte ki, hogy a katalán függetlenségi referendumot nem fogják megtartani.
Sajtóhírek szerint a katalán elnök azt tervezi, hogy szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen jelenti be a népszavazás kiírását.

Forrás: MTI / Kép:  El Periodico  /

 

További Hírek:

Leave a Comment