You are here
Románia és Besszarábia újraegyesüléséről fogadtak el nyilatkozatot Temes megye önkormányzati képviselői EU 

Románia és Besszarábia újraegyesüléséről fogadtak el nyilatkozatot Temes megye önkormányzati képviselői

Románia és Besszarábia (ma nagyobb részben a Moldovai Köztársaság, kisebb részben Ukrajna területe) újraegyesüléséről fogadtak el szimbolikus nyilatkozatot kedden Temes megye önkormányzati képviselői – közölte az Agerpres hírügynökség.

A Temes megyei önkormányzat valamennyi képviselője megszavazta azt a nyilatkozatot, amelyben állást foglaltak Besszarábia lakóinak az önrendelkezési joga mellett.
Az “Újraegyesítési nyilatkozatban” megemlítik, hogy a romániai és a besszarábiai románok történeti, nyelvi, kulturális és vallási szempontból is ugyanazt a népet alkotják.
“A román nép nem ünnepelheti az egyesülés centenáriumát azoknak a román területeknek egy része nélkül, melyek az 1918-as gyulafehérvári nagy örömünnep részét képezték. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az ország újraegyesítéséért a 2018-as centenáriumi évben” – áll a nyilatkozatban.
Calin Dobra, a Temes megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke az egyik közösségi portálon kifejtette: e gesztussal a besszarábiaiak önrendelkezéshez való jogát kívánták támogatni, és egyben kinyilvánították a szolidaritásukat azokkal a helyi önkormányzatokkal, amelyek hasonló nyilatkozatot fogadtak el.
Az elmúlt négy évben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 székely önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.
E határozatok mindegyikét megtámadták a székelyföldi megyék prefektusai, és érvénytelenítették a bíróságok arra hivatkozva, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket a határozat elfogadásakor.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment