You are here
Rontotta a brit gazdaságra adott növekedési előrejelzését az IMF Egyéb UK 

Rontotta a brit gazdaságra adott növekedési előrejelzését az IMF

Rontotta a brit gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a vártnál gyengébb idei első negyedévi makrogazdasági aktivitással indokolva a döntést.

Hétfőn ismertetett, frissített globális prognózisában az IMF közölte, hogy 2017 egészére a brit hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékos növekedésével számol. A pénzügyi szervezet 2018-ra további lassulást vár: új előrejelzése szerint a brit gazdaság teljesítménye jövőre 1,5 százalékkal bővül.
A jövő évi előrejelzést az IMF változatlanul hagyta, a 2017-re szóló brit növekedési becslését azonban 0,3 százalékponttal rontotta az áprilisban összeállított legutóbbi világgazdasági prognózisához képest, az a jelentés ugyanis még 2 százalékos idei egész éves növekedést valószínűsített a brit gazdaságban.
A brit gazdaság növekedési üteme jelentősen lassult az idei első negyedévben: a brit statisztikai hivatal (ONS) végleges adatai szerint a hazai össztermék 2017 első három hónapjában átlagosan 0,2 százalékkal nőtt a 2016 utolsó negyedévében mért 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedés után.
A brit gazdaság rövid távú kilátásait a nagy londoni elemzőházak legutóbbi helyzetértékelései is igen borúsan ítélik meg, mindenekelőtt a Brexit-tárgyalások bizonytalan kimenetele, illetve a múlt havi brit parlamenti választások eredményéből fakadó bizonytalanságok miatt.
A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott minapi átfogó szektorelemzése szerint a brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről.
A Moody’s szerint ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem.
A YouGov brit közvélemény- és piackutató cégcsoport és az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi közös felmérése kimutatta, hogy az általános brit fogyasztói bizalmi index a választások előtti 109,1-ről 105,2-re csökkent. A skálán a 100-as szint jelenti a semleges középértéket.
Ez összeomlásszerű visszaesés, mivel a YouGov/CEBR-index több hónapos időtávlatokon belül is tipikusan néhány tizedponttal változik.
A CEBR megítélése szerint ebben a környezetben csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió a brit gazdaságban.
A választások óta drámai mértékben zuhant a brit üzleti szektor bizalmi indexe is.
A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség, az Institute of Directors (IoD) legfrissebb felmérése szerint a gazdasági kilátásokba vetett üzleti bizalom indexe, amely a derűlátó és a borúlátó üzleti vezetők arányának különbségét méri, júniusban 34 ponttal mínusz 37-re zuhant a májusi mínusz 3-ról.
A június 8-án tartott előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt elvesztette alsóházi többségét, és azóta kisebbségben, külső támogatással tud csak kormányozni.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment