You are here
Rövid időn belül 2 százalékos gazdasági növekedésre számít egy brit központ     Brexit 

Rövid időn belül 2 százalékos gazdasági növekedésre számít egy brit központ  

Csaknem 2 százalékos növekedésre számítanak a brit gazdaságban az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont elemzői. Várakozásuk szerint a brit jegybank, a Bank of England már jövő tavasszal – az intézet által előzőleg várthoz képest több mint egy évvel korábban – kamatemelést hajt végre.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) az exportnak a font alacsonyabb árfolyama miatti bővülésével és a növekvő bérekkel indokolta a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére, valamint a kamatemelésre vonatkozó előrejelzését, amelyet a The Guardian című brit lap ismertetett szerdán.
A kutatóközpont igazgatója szerint a kamatemelés hozzájárulna a bankok profitjának növekedéséhez és ahhoz, hogy meglegyenek a tartalékaik egy esetleges pénzügyi válságra. Jagjit Chadh úgy vélekedett, nem lehet arra számítani, hogy a jegybank gyorsan visszatér a magasabb alapkamathoz – ez akár 5-7 évbe is telhet -, de már ennek jelzése is nagy segítség lehet a pénzintézetek számára helyzetük stabilizálásához.
A központ egy másik elemzésében a szakember épp a bankszektor és hitelezési képessége gyengeségét nevezte meg az utóbbi évek lassabb gazdasági növekedése okaként az Egyesült Királyságban. “A pénzügyi szektornak kulcsszerep jut, mert minden vállalkozásnak szüksége van a bankok segítségére, ha fejleszteni akarja üzleti modelljét és hitelhez akar jutni” – tette hozzá.
A NIESR előrejelzése annak ellenére is derűlátó, hogy a brit európai uniós tagság 2019-ben várható megszűnését kísérő bizonytalanság kedvét szegte a vállalkozásoknak, hogy Nagy-Britanniában fektessenek be. A múlt héten ismertetett adatok szerint a gazdaság 0,3 százalékkal növekedett a június végéig tartó három hónapban az első negyedévi 0,2 százalék után. Előbbi adat fele az eurózónában mértnek.
A Bank of England monetáris politikai tanácsa csütörtökön ül össze és teszi közzé gazdasági helyzetelemzését és prognózisát, amely kommentárok szerint jóval pesszimistább lesz a NIESR központénál. A brit gazdaság év eleji gyenge teljesítménye és főleg romló kilátásai miatt az sem nem tűnik túl valószínűnek, hogy egyhamar kamatemelés mellett dönt a jegybank.

Forrás: MTI / Kép:   magyarkroki   /

További Hírek:

Leave a Comment