You are here
Sakkvilágbajnok-jelölti torna – Karjakin legyőzte és utolérte Caruanát Nagyvilág 

Sakkvilágbajnok-jelölti torna – Karjakin legyőzte és utolérte Caruanát

Szergej Karjakin legyőzte és sikerével utolérte az éllovas Fabiano Caruanát a sakkvilágbajnok-jelöltek Berlinben zajló tornájának szombati, 12. fordulójában.

A viadal honlapja szerint az orosz nagymester a 48. lépésben késztette a parti feladására amerikai riválisát. A világbajnok Magnus Carlsen legutóbbi kihívója gyengén kezdte a tornát, ugyanakkor az elmúlt hat fordulóban két döntetlen mellett immár negyedszer nyert, így reális esélye van, hogy ismét ő üljön asztalhoz a norvég nagymesterrel.
A játéknapon Caruana vereségét nem tudta kihasználni az eddig őt félpontos hátránnyal üldöző azeri Sahriyar Mamedgyarov, ugyanis ő is kikapott, méghozzá világossal Ting Li-zsentől. Ez azt jelenti, hogy már csak a kínai játékos veretlen a tornán, igaz, ez volt az első diadala.
A szombati eredmények nyomán összesűrűsödött az élmezőny, ugyanis Karjakint és Caruanát a Mamedgyarov, Ting, Alekszandr Griscsuk hármas minimális, félpontos hátránnyal követi.
A tornán mindenki kétszer játszik mindenkivel. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.
A győztes novemberben, Londonban megmérkőzhet Carlsennel a világbajnoki címért.

Eredmények, 12. forduló (zárójelben az Élő-pontszám):
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2767)-Levon Aronjan (örmény, 2794) döntetlen
Szergej Karjakin (orosz, 2763)-Fabiano Caruana (amerikai, 2784) 1-0
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2800)-Wesley So (amerikai, 2799) döntetlen
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2809)-Ting Li-zsen (kínai, 2769) 0-1
Az állás: Caruana, Karjakin 7-7 pont, Mamedgyarov, Griscsuk, Ting 6,5-6,5, Kramnyik 5,5, So 5, Aronjan 4

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment