You are here
Az Európa Tanács főtitkára aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságügyi reform miatt EU 

Az Európa Tanács főtitkára aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságügyi reform miatt

Aggodalmát fejezte ki a tervezett lengyel igazságügyi reform miatt kedden Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

A főtitkár levelet küldött Marek Kuchcinskinek, a lengyel szejm elnökének a legfelsőbb bíróságról szóló, sokat bírált törvénytervezettel kapcsolatban, amelyet az előző héten terjesztettek a parlament alsóháza elé.
A volt norvég kormányfő hangsúlyozta, hogy a legfelsőbb bíróságok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a demokráciákban, illetve súlyos aggodalmának adott hangot a tervezet azon rendelkezése miatt, amely felmentené a törvényszék mindazon tagjait, akiket nem az igazságügyi miniszter választott ki.
Mint írta, aggodalomra adnak okot emellett a bíróságok működéséről szóló, a parlament által már elfogadott, de még elnöki aláírásra váró új lengyel törvények is.
Jagland végül felszólította a szejmet az Európa Tanács alapelveinek fenntartására, és arra, hogy “ne siesse el” a szóban forgó törvénytervezet elfogadását.
Ugyancsak kedden Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke levelet írt Andrzej Duda lengyel államfőnek, amelyben kiemelte: a két elfogadott törvény sértheti az uniós alapszerződésekben foglalt elveket, továbbá gyengíthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát, illetve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.
Tajani a legfelsőbb bíróságot érintő tervezet miatt is aggodalmát fejezte ki, és arra kérte a lengyel elnököt, hogy vegye figyelembe a megfogalmazott kételyeket.
Hétfőn határozott fellépést sürgettek a lengyel igazságügyi reform ellen az Európai Parlament legfőbb frakcióinak vezetői, hangsúlyozva, hogy a tét “a demokrácia és a jogállamiság túlélése Lengyelországban”.
Az államfői aláírásra váró egyik törvény megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

Forrás: MTI / Kép:   szebadsag.ro   /

További Hírek:

Leave a Comment