You are here
Segélykérő számok Hasznos 

Segélykérő számok

999 – az elsődleges segélykérő szám
Ezen az egy telefonszámon bármilyen segítséget kérhetünk az Egyesült Királyságban, akár mentőkre, rendőrségre, tűzoltókra vagy barlangi mentőkre is lenne szükségünk. Azonban fontos tudni hogy ezt a számot csak és kizárólag vészhelyzet esetén hívjuk, például baleset vagy rosszullét esetén, vagy ha éppen zajló bűncselekményt észlelünk.
A hívás díjtalan és a szám még egy egyébként lezárt mobiltelefonról is hívható.

112 – a másodlagos segélykérő szám
Pontosan ugyanúgy működik mint a 999, azzal az egy különbséggel hogy a szám Európa minden pontján működik, azaz ha külföldi vakáción is tartózkodunk, nem szükséges a helyi segélyhívó számot ismerni, elegendő a 112-t tárcsázni.
A hívás díjtalan és a szám még egy egyébként lezárt mobiltelefonról is hívható.

101 – rendőrség, nem vészhelyzet esetén
Nem vészhelyzeti szituációban ez a megfelelő szám amin elérhetjük a rendőrséget, ide értendő az a helyzet is, ha észreveszed, hogy ellopták az autódat vagy betörés történt valahol de az elkövetők már nincsenek a helyszínen. Ezen a számon tehetünk bejelentést ha egy bizonyos bűnüggyel kapcsolatban információval rendelkezünk, vagy ha bármilyen általános kérdésünk lenne a rend őreihez. A hívás díja 15p/hívás.

111 – nem vészhelyzeti orvosi segítség
Ez a szám az egész országban elérhető, érdemes akkor tárcsázni, ha valamilyen kisebb betegséggel, nem igazán súlyos rosszulléttel, apróbb sérüléssel kapcsolatban szeretnénk tanácsot kérni. A hívás ingyenes.

Forrás: Idegenvezetes London / Kép: Aurecon

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment