You are here
Simone Veilre, első női elnökére emlékezett az Európai Parlament EU 

Simone Veilre, első női elnökére emlékezett az Európai Parlament

Megemlékezést tartott az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a 89 éves korában elhunyt Simone Veil, a közvetlenül választott Európai Parlament első elnökének tiszteletére.

Antonio Tajani, az EP elnöke beszédében hangsúlyozta: Simone Veil maga volt a népek közötti megbékélés szimbóluma. Élete bizonyíték volt arra, hogy a gyűlölet kísértésének ellen lehet állni, ugyanis Veil példamutatásában kifejeződött a megbékélés eszméje, amely rendkívüli bátorságot és feltétel nélküli szeretetet követelt.
Élete az európai kontinens története. Egy szétszabdalt, elveszett, sok borzalmat látott földrészé, amelyben az emberiesség – Simone Veilhez hasonlóan – képes felülemelkedni a nehézségeken és újjászületni. Az Európai Parlament neki köszönhetően vált azzá, amit ma képvisel, amelyhez hűségesnek kell maradnia – húzta alá Tajani.
Simone Veil volt francia miniszter, az Európai Parlament egykori és első női elnöke, a Francia Akadémia tagja 89 éves korában hunyt el pénteken. Hivatalos temetését szerdán tartják a párizsi Invalidusok dómjában Emmanuel Macron francia elnök részvételével.
A zsidó családból származó Simone Veil 1927-ben született a franciaországi Nizzában. Őt és családját 1944-ben deportálták. Megjárta az auschwitzi, a bobreki és a bergen-belseni koncentrációs táborokat. A megpróbáltatásokat szülei és fivére nem élték túl, ő és két lánytestvére azonban megmenekült.
Franciaországban 1974 és 1979 között egészségügyi miniszterként legjelentősebb intézkedése az abortusz franciaországi legalizálása volt. Az Európai Parlament történetébe azzal írta be magát, hogy 1979-ben ő lett az EP elnöke, és ő az első nő is, aki uniós intézményben ilyen magas rangú tisztséget töltött be. Az Európai Parlamentben a liberális frakció alelnökeként és elnökeként is szolgált.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment