You are here
A Skócia Nemzeti Múzeumban fogják kiállítani a páratlan viking kincseket Skócia 

A Skócia Nemzeti Múzeumban fogják kiállítani a páratlan viking kincseket

Az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban fog otthonra találni minden idők egyik legnagyobb Nagy-Britanniában talált vikingkincse, ám előbb a múzeumnak ki kell fizetnie mintegy kétmillió fontot (660 millió forint) a páratlanul gazdag lelet megtalálójának.

Az ezeréves leletre Dereck McLennan amatőr kincskereső bukkant a skóciai Galloway egyik templomának kertjében 2014 augusztusában. A több mint száz műtárgy egy része Karoling, másik része ír eredetű, számos közülük aranyból, ezüstből készült.
A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint “az egyik legfontosabb lelet, amelyre eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen periódusának értelmezését.”
A Galloway-kincsnek páratlan a nemzetközi jelentősége. Most hat hónapunk van, hogy előteremtsünk 1,98 millió fontot arra, hogy megszerezzük ezt a páratlan kincset a nemzetnek, és biztosítsuk, hogy a jövő nemzedéke mind itthon, mind külföldön gyönyörködhessen benne” – idézte Gordon Rintoult, a múzeum igazgatóját, a BBC News honlapja.
Forrás: MTI / Kép:   Dereck McLennan   / Galloway Gazette

 

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment