You are here
Skót miniszterelnök: London nem akadályozhatja meg az újabb függetlenségi népszavazást Skócia 

Skót miniszterelnök: London nem akadályozhatja meg az újabb függetlenségi népszavazást

London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha ennek kiírásáról dönt a skót parlament – mondta vasárnap Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A vasárnap közzétett legújabb felmérések szerint a skót választók többsége immár Skócia függetlenségére voksolna.
Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: igaz, hogy a 2014-ben tartott előző skóciai függetlenségi népszavazáson a skótok többsége még arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része, de “már nem létezik az az Egyesült Királyság, amelyhez akkor tartozni akartak”. Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson Skócia az országos átlaggal ellentétben nagy többséggel a bennmaradásra voksolt.
Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az új brit miniszterelnök, aki a távozó David Cameront követi majd a Downing Streeten, megtiltaná az újabb skót függetlenségi népszavazást, a skót kormányfő kijelentette: ez teljesen elfogadhatatlan lenne Skócia számára, ha a skót parlament megszavazza a függetlenségről tartandó második referendumot. A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetben “már senki nem írhatja elő diktátumokkal, hogy Skócia hogyan döntsön saját jövőjéről, és óvnám a következő (brit) miniszterelnököt, hogy ilyen helyzetbe hozza magát” – mondta a vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök.
Nicola Sturgeon már előző nap bejelentette, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei.
Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a skót kabinet rendkívüli ülése után közölte: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban és hozzáférését az EU egységes piacához. Ezt a vasárnapi BBC-interjúban is megerősítette.
A brit EU-tagságról tartott népszavazáson országos átlagban a választók nem egészen 52 százaléka országosan a kilépésre, Skóciában ugyanakkor 62 százalék a bennmaradásra voksolt.
Nicola Sturgeon szerint az EU-referendum eredménye nyomán “egyértelműen” ismét napirendre került a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás, és a skót kabinet  hivatalosan döntött az ehhez szükséges törvény előkészítésének megkezdéséről.
Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.
A vasárnap ismertetett legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok.
A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából 1600 választó megkérdezésével elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna.
A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap számára – kisebb választói minta alapján – készített közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a skótok 52 százaléka támogatná egy újabb népszavazáson az elszakadást az Egyesült Királyságtól.

Forrás: MTI / Kép:  Nicola Sturgeon    / www.thetvfestival.com

További Hírek: