You are here
Skót népszavazás – Londoni elemzők: a gazdasági érvek óvatosságot indokolnak Skócia 

Skót népszavazás – Londoni elemzők: a gazdasági érvek óvatosságot indokolnak

Londoni pénzügyi elemzők szerint a gazdasági érvek óvatosságot indokolnának az újabb függetlenségi népszavazás kiírására készülő skót kormány részéről.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére “rángatják ki” az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról, mivel a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok jelentős többsége a bennmaradásra voksolt.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai keddi tanulmányukban hangsúlyozták azonban: egyáltalán nem biztos, hogy függetlenné válása esetén Skócia saját jogán az Európai Unió tagja maradhatna; sokkal valószínűbb, hogy önálló országként új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania.
Ez azonban azt is jelentené, hogy kötelezettséget kellene vállalnia az euróövezeti csatlakozásra. A skót államháztartás hiánya azonban – részben az olajárak 2014 óta lezajlott meredek zuhanása miatt – a hazai össztermék (GDP) tíz százalékának közelében jár, vagyis többszörösen meghaladja a 3 százalékos felső maastrichti tűrésküszöböt.
A Capital Economics londoni elemzői szerint emiatt a skót kormány kemény megszorító költségvetési intézkedésekre kényszerülhetne, mielőtt Skócia felvételt nyerhetne az EU-ba.
A skót kormány már a függetlenségről 2014-ben rendezett népszavazás előtt jelentős részben az északi-tengeri olajra építette a független Skócia finanszírozási tervét, 34 milliárd fontra (12 ezer milliárd forintra) becsülve az olajtermelésből származó skót költségvetési bevételeket a 2014-2015-ös és a 2018-2019-es pénzügyi év közötti időszakra.
Ez a becslés 110 dolláros olajár-prognózisra alapult, az északi-tengeri Brent nyersolaj világpiaci árfolyama azonban jelenleg 50 dollár körül mozog. Iparági szakértők ráadásul jó ideje az északi-tengeri mezők hozamának gyors apadását is jósolják. A brit tengeri olajkitermelő cégek szövetsége már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az északi-tengeri brit nyersolaj-kitermelés csaknem két évtizeddel ezelőtt, 1999-ben tetőzött – abban az évben a brit szektor tizenkét havi nominális hozama megközelítette a 400 millió hordót -, és az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége 2020-ig várhatóan a legutóbbi csúcs egyharmada alá csökken.

Forrás: MTI / Kép: Capital Economics /

További Hírek:

Leave a Comment