You are here
Skót népszavazás – Nicola Sturgeon: csak Skócia dönthet a függetlenségi referendum kiírásáról Skócia UK 

Skót népszavazás – Nicola Sturgeon: csak Skócia dönthet a függetlenségi referendum kiírásáról

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint kizárólag Skóciát illeti meg az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés joga.

Sturgeon a skót kabinet keddi ülése után tett nyilatkozatában felszólította a brit kormányt, hogy “ne próbálja meg útját állni” a referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben “nincs helye a Downing Street diktátumának”, és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.
A skót kormányfő előző nap jelentette be, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Nicola Sturgeon szerint 2018 ősze lehet a referendum legkorábbi időpontja, mivel a jelenleg tudható menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.
Sturgeon szerint ugyanakkor ha a skót parlament megszavazza az új népszavazást, azt legkésőbb 2019 tavaszáig mindenképpen meg kellene tartani, mivel addigra várható az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.
Nicola Sturgeon keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: az általa vezetett skót kormánypártot, a Skót Nemzeti Pártot (SNP) egyértelmű választási program alapján választották meg. Ebben a programban az állt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás meghirdetésére, ha a skót függetlenségről rendezett előző, 2014-es népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból.
A 2014-ben tartott függetlenségi népszavazáson a skót választók 55 százaléka az elszakadás ellen, a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson 62 százalékuk viszont a bennmaradásra voksolt. Országos átlagban a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
Keddi nyilatkozatában Nicola Sturgeon megjegyezte, hogy Theresa May brit miniszterelnököt “senki nem választotta meg” jelenlegi tisztségére.
A skót kormányfő ezzel arra utalt, hogy May a kormányzó brit Konzervatív Párt belső választási procedúrájának eredményeként került a kormány élére, miután elődje, David Cameron az EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás után nem sokkal lemondott.

Theresa May hétfő délután éles hangú nyilatkozatban bírálta Sturgeon bejelentését. Szóvivője útján közzétett állásfoglalása szerint “Skócia a bizonytalanság és a megosztottság felé vette az irányt”, és a skótok többsége nem is akar újabb népszavazást a függetlenségről.
A brit kormányfő szerint “mélységesen sajnálatos a Skót Nemzeti Párt által tanúsított politikai csőlátás”. “A politika nem játék”, és a skót kormánynak az egész ország jövőjével űzött politikai játszma helyett azzal kellene törődnie, hogy megfelelő szintű közszolgálati tevékenységet végezzen Skócia népének javára – fogalmaz Theresa May hétfői közleménye.

Forrás: MTI / Kép: Theresa may, Nicola Sturgeon /

További Hírek:

Leave a Comment