You are here
A spanyol konzervatív Néppárt július végén választ új elnököt Nagyvilág 

A spanyol konzervatív Néppárt július végén választ új elnököt

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) július 20-án és 21-én tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát, amelyen új elnököt választ – jelentette be Mariano Rajoy távozó pártelnök hétfőn Madridban.

A politikus hangsúlyozta: nem akar befolyással lenni a választásra, nem jelöl ki utódjául senkit.
“Az utolsó döntésem az volt, hogy távozom, azért nem kell több döntést hoznom a Néppárt jövőjéről” – fogalmazott Mariano Rajoy, aki szerint a Néppártnak szeptemberre tökéletesen szervezettnek és egységesebbnek kell lennie mint most.
Arról is beszélt, hogy az új, szocialista kormány nem a spanyolok akaratából van a helyén, Pedro Sánchez pedig az első olyan spanyol kormányfő, aki nem nyerte el az urnáknál az emberek bizalmát.
Mariano Rajoy azt is mondta, hogy továbbra is a konzervatív Néppárt Spanyolország első számú politikai ereje.
A jelöltállítás határideje június 20-a, egyelőre senki sem jelentette be, hogy indul a PP elnöki posztjáért.
A spanyol sajtóban lehetséges utódként emlegetik María Dolores de Cospedalt, a párt mostani főtitkárát és második emberét, valamint Soraya Sáenz de Santamaría volt kormányfőhelyettest. Felmerült továbbá Alberto Núnez Feijóo, a galiciai autonóm közösség elnökének neve is.
Mariano Rajoy 14 év után múlt kedden mondott le a konzervatív Néppárt elnöki tisztségéről. A spanyol parlament négy nappal korábban megvonta a bizalmat kormányától, miután a PP-t korrupció miatt elmarasztalta első fokon a bíróság.
A spanyol demokrácia négy évtizedes történetében először váltott le kormányt bizalmi szavazással a parlament.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment