You are here
A spanyol kormány jó hírnek tartja Puigdemont őrizetbe vételét EU 

A spanyol kormány jó hírnek tartja Puigdemont őrizetbe vételét

 Jó hírnek nevezte a spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont leváltott katalán elnök németországi őrizetbe vételét hétfőn, újságírónak nyilatkozva Madridban.

“A végtelenségig senki sem űzhet gúnyt az igazságszolgáltatásból” – fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, aki szerint az, hogy a katalán vezetőt elfogták az európai elfogatóparancs alapján azt jelzi: az intézmények működnek, és a törvény előtt mindenki egyenlő.
Az egykori katalán vezető vasárnap Helsinkiből tartott Belgium felé, amikor a német hatóságok a dán határ közelében egy autópálya melletti benzinkúton feltartóztatták.
A politikus őrizetbe vételének hírére azonnal tiltakozások kezdődtek több katalán városban. Barcelonában tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel, kukákat, szemetes konténereket rongáltak meg és gyújtottak fel.
Juan Ignacio Zoido belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Barcelonában összesen 92-en sérültek meg, közülük 23 rendőr. Kilenc ember vettek őrizetbe, ötöt közülük még az este elengedtek.
A miniszter a múlt éjszakai eseményekkel kapcsolatban megkérdőjelezte a függetlenségi tüntetések általában hangoztatott békés jellegét.
Beszámolt arról is, hogy fenyegetést kapott Pablo Llarena bíró, aki pénteken vádat emelt Carles Puigdemont és a katalán függetlenségi politikusok ellen, továbbá döntött az európai elfogatóparancs kiadásáról.
A katalán főügyészség emiatt kérte a bírónak és családjának személyi védelmét.
A tiltakozások még hétfő délelőtt is folytatódtak: az egyik katalán autópályán felgyújtott gumiabroncsokkal akadályozták a forgalmat órákon keresztül. A gironai kormányképviselet előtt összegyűlt tüntetők pedig az épületének falát sárgára festették, és leszedték a homlokzatra kitűzött spanyol zászlót.
A nap folyamát Sergio Sabriá, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa sajtótájékoztatóján nyugalomra és felelősségre szólította fel a tiltakozókat, hangsúlyozva, hogy a történtekre adott válasznak békésnek kell maradnia.
A fogvatartott politikusok szabadon engedését követelve további tüntetéseket helyeztek kilátásba Katalónia-szerte.
A katalán parlament a függetlenségi pártok kezdeményezésére szerdán rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén szerepel a vád alá helyezett katalán politikusok politikai jogainak védelméről szóló javaslat megvitatása.
A  helyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt hétfőn lemondásra szólította fel Roger Torrent katalán parlamenti elnököt, mert szerintük az ERC politikusaként a törvényhozást politikai nagygyűlésre használja, “úgy tesz mintha Carles Puigdemont védője lenne”, nem testestesíti meg a semlegességet és pártatlanságot.
A párt továbbá az alkotmánybírósághoz fordul képviselőik jogainak megsértése miatt, arra hivatkozva, hogy a függetlenségi pártok kérésére a házelnök két napon belül összehívja a parlament ülését, míg ha ők kezdeményezik azt, három hetet kell várniuk a válaszra.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment