You are here
Spielberg The Post című sajtódrámáját tekintélyes amerikai filmes testület díjazta Film Kultúra 

Spielberg The Post című sajtódrámáját tekintélyes amerikai filmes testület díjazta

  Steven Spielberg The Post című sajtódrámájának ítélte oda az év legjobb filmjéért járó díját az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR).

“A The Post nagyszerűen elkészített film, amely kitűnően rezonál az aktuális világra is” – fogalmazott közleményében az NBR elnöke, Annie Schulhof.
Az NBR kedden hirdette ki díjazottjait a Twitteren. A legjobb film trófeáját elnyerő The Postban, amely a The Washington Postban megjelentetett titkos Pentagon-iratokról szól, Tom Hanks Ben Bradlee szerkesztőt, Meryl Streep pedig a kiadó vezetőjét, Katharine Grahamet játssza.
Streep és Hanks a legjobb színésznő és a legjobb színész díját kapták alakításukért a testülettől. A Fox és a DreamWorks közös produkciójának forgalmazása december 22-én kezdődik Észak-Amerikában – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Paul Thomas Anderson karácsonykor debütáló Phantom Thread című filmjét, amelynek főszerepét Daniel Day-Lewis játssza, az NBR az év legjobb filmjei közé sorolta, és díjai közül a legjobb forgatókönyv elismerésével jutalmazta.
A legjobb rendező díjával a Lady Bird című első filmjével jelentkező Greta Gerwig munkáját ismerték el. A filmben szereposztásából Laurie Metcalf a legjobb női mellékszereplő díját nyerte az NBR-től, egy nappal az után, hogy a főszereplő Saoirse Ronan megkapta a legjobb színésznő Gotham-díját.
Willem Dafoe a legjobb férfi mellékszereplő lett a The Florida Project című filmben nyújtott játékáért.

 

 
A Gotham-gálán szintén díjazott Szólíts a neveden című film sztárját, Timothee Chalametet az NBR áttörő alakításáért jutalmazta.
A The Florida Project és Luca Guadagnino Szólíts a neveden című filmje felkerült a testület legjobb filmeket bemutató toplistájára is a The Disaster Artist című filmmel együtt, amelyet egyúttal a legjobb adaptált forgatókönyvéért díjaztak.
A további győztesek között szerepel a Coco, mint legjobb animációs film, a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins és főszereplője, Gal Gadot, akik a Spotlight-díj nyertesei lettek. Angelina Jolie First They Killed My Father című, a kambodzsai népirtást felidéző filmje a Szólásszabadság-díjat kapta.
A legjobb idegen nyelvű film díjával Samuel Maoz Foxtrot című izraeli drámáját ismerték el.
Az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű non-profit NBR a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai díjszezon bevezető, fontos eseményei közé tartozik.
Az idei díjakat január 9-én adják át New Yorkban.
Az NBR tavaly Kenneth Lonergan drámáját, A régi várost választotta az év legjobb filmjének.

Forrás: MTI / Kép:    hirekma.hu  /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment