You are here
Strasbourgi lövöldözés – Kiemelt védelmet kapott a római Colosseum Egyéb 

Strasbourgi lövöldözés – Kiemelt védelmet kapott a római Colosseum

Olaszországban mindenekelőtt a turisták millióit vonzó régészeti emlékek védelmét erősítették tovább a strasbourgi lövöldözést követően, az elsők között a római Colosseum és az ezzel szomszédos Forum Romanum biztonsági intézkedéseit.

Szemmel láthatóan szigorodott a Colosseumot és a Forum Romanumot övező biztonsági gyűrű.
Az olasz főváros két legjelentősebb idegenforgalmi helyszínét eddig is több ponton az olasz fegyveres erők katonái felügyelték, de a strasbourgi események után a védelmi háló tovább erősödött. A gépfegyveres katonák most már nem csak az ókori amfiteátrum körül, hanem a Colosseumon belül is láthatók. A katonák a Forum Romanum régészeti parkjának területén is járőröznek, miközben eddig csak az ásatások bejáratáig terjedt a szolgálatuk.
Páncélosok zárják el a Colosseum és a Forum Romanum felé vezető sétálóutat.
“Jobb megelőzni az esetleges bajt” – jelentette ki Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter az új biztonsági intézkedések csütörtöki bemutatásán.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a Colosseum évi több mint 7 millió turistát vonz Olaszország és a világ minden részéből. A mintegy kétezer éves ókori látványosság Róma városa jelképének számít. Nem véletlen, hogy az Olaszországot fenyegető iszlám terroristák videófelvételein a Vatikán mellett a Colosseum szerepel első számú célpontként.
Paola Basilone római prefektus bejelentette, hogy a Colosseumot jelenleg ellenőrző 50 videókamera számát 100-ra emelik, és a műemléket hőszenzorokkal is felszerelik.
Megerősítették az olaszországi karácsonyi vásárok védelmét is, bár ezeknek Itália nagy részén nincsen akkora hagyománya mint Európa északi részein. Olaszországban a terrorista támadások és merényletek esetleges célpontjainak inkább a turisták látogatta történelmi emlékek számítanak, a múzeumok, ezenkívül a kereszténység jelentősebb olaszországi keresztény helyszínei.
Az olasz hatóságok a karácsonyi ünnepek közeledtével még szorosabb ellenőrzés alá helyezték az itáliai mecseteket, muzulmán imahelyeket, szállodákat, repülőtereket és vasúti állomásokat.
Rómában és Milánóban a belvárosi sétálóutcákat betontömbök és páncélosok védik, ahogyan a tengerparti városok sétányait is.
Kiemelt biztonsági készültséget rendelnek el karácsony napjaiban a Vatikánnál és a hívőkkel teli olaszországi bazilikáknál, templomoknál, valamint szilveszter napján az utcákat és tereket megtöltő ünneplés idejére.

mti / korkep

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment