You are here
Szakértő: októberben megbukhat a brit kormányfő Brexit 

Szakértő: októberben megbukhat a brit kormányfő

 

 

Kiss István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint a Konzervatív Párt októberi konferenciáján akár meg is bukhat Theresa May brit miniszterelnök.

Kiss István az M1 aktuális csatornán  úgy fogalmazott, meglepőnek tartja, hogy a választások után nem mondott le Theresa May, hiszen szerinte a brit politikai kultúrában sokan távoztak volna “egy ilyen kudarc után”. Hozzátette: egyes hírek szerint több miniszter vagy parlamenti képviselő is pályázik majd a kormányfői székre.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha Theresa May megbukik, a Brexit akkor sem fordítható vissza, ebben az esetben két forgatókönyv lehet. Az egyik egy úgynevezett kemény Brexit, ha egy Boris Johnson külügyminiszterhez hasonló “kaliberű” politikus kerül az élre. A másik pedig, hogy a konzervatívok Európa-párti szárnyából veszi át valaki a helyét, esetleg egy olyan karakter, mint Philip Hammond pénzügyminiszter, akkor elképzelhető, hogy “benne maradnak az egységes piacban”, vagy megpróbálnak a norvég modellhez hasonló úton elindulni.
Szólt arról is, hogy mivel nem egységes a Konzervatív Párt, az Európai Unió “sokkal jobb helyzetben van” a Brexit-tárgyalásokon.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment