You are here
Szakértő: a remélt nagy többség helyett bizonytalan helyzet lett a választás eredménye UK 

Szakértő: a remélt nagy többség helyett bizonytalan helyzet lett a választás eredménye

A konzervatívok által remélt nagy többség helyett bizonytalan helyzet lett a csütörtöki brit előrehozott választás eredménye – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán pénteken.

Mint mondta, az eddigi eredmények alapján a Konzervatív Pártnak vagy kisebbségben kell kormányoznia, vagy sikerül összehoznia egy “kis többséget” az észak-írországi unionista pártokkal, miközben az elkövetkező 2-3 évben a Brexit, Nagy-Britannia uniós kilépése miatt “törvények ezreit kell átírni”. Ehhez nagyon bizonytalan ez a kis többség – jegyezte meg.

A szakértő kifejtette: a Konzervatív Pártban “nagyon dühösek”, mert Theresa May miniszterelnök az előrehozott választással olyan labdát dobott fel, amelyet nem kellett volna. Megvolt a vékony többségük, és May arra számított, hogy az előrehozott választással “leszámol” a Munkáspárttal és a Brexithez is megfelelő támogatást kap, de egyik sem jött be – jegyezte meg. Hozzátette: valószínűtlennek tartja, hogy a Konzervatív Pártnak hosszú távon bizalma lenne Theresa Mayben, ráadásul a pártban egy csoport “nagyon szívesen átvenné a kormányrudat”, így elképzelhető, hogy a következő hetekben, hónapokban “megindulnak a mozgások” és az Európa-pártiak kerülnek többségbe.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezetővel kapcsolatban a szakértő arról beszélt, valószínűleg tovább viszi a programját, mert az eredmények azt mutatják, hogy a társadalom fogékony a szociális kérdéseket, oktatáspolitikát, jóléti politikát hangsúlyozó programjára. A Munkáspárton belül nem kezdődik meg átrendeződés, amelyre sokan számítottak – jegyezte meg.

A kormányzó brit Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét az előrehozott parlamenti választásokon, egyik parlamenti párt sem lesz képes önállóan abszolút parlamenti többségen alapuló kormányt alakítani. A péntek reggelig beérkezett, csaknem végleges mandátummegoszlások alapján matematikailag lehetetlen, hogy a konzervatívok megszerezzék az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet a 650 tagú alsóházban. A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 262 alsóházi mandátumot szerezhetett.

Forrás: MTI / Kép: Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment