You are here
Szakértő: Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere    EU 

Szakértő: Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere  

Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere, gyakorlatilag mindenről Recep Tayyip Erdogan államfő dönt – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Erdogan hétfőn letette az elnöki esküt, és ezzel Törökországban hivatalosan életbe lépett az elnöki rendszer.
Korábban Törökországban a magyarhoz hasonló közjogi rendszerben erős miniszterelnök irányította a végrehajtó hatalmat, az államfőnek inkább szimbolikus jogkörei voltak – ismertette a szakértő.
Az új török elnöki rendszerben megszűnik a kormányfői pozíció és hatáskörei átkerülnek az államfőhöz. Továbbá, míg korábban a köztársaság elnöke nem lehetett párttag, Erdogan vezetheti a koalícióban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját, így a törvényhozásban is jelentős a befolyása, ráadásul bírákat is kinevezhet, miközben a veje a pénzügyminiszter – sorolta Egeresi Zoltán.
Bár az Igazság és Fejlődés Pártja “fárad” – az elmúlt években Törökországban volt több választás, továbbá népszavazás, puccskísérlet és gazdasági válságról is lehet hallani -, a kormányzó párt bázisa szilárdnak látszik. Erdogan a saját pártján belül is ügyel arra, hogy ne alakulhasson ki olyan csoportosulás, amely megkérdőjelezi az uralmát – fejtette ki a szakértő.
Törökország EU-csatlakozási tárgyalásairól szólva hozzáfűzte: bizonyára folytatódnak, ez mindkét fél érdeke. A török lakosság mintegy fele az EU-ban képzeli el hazája jövőjét, az uniónak pedig a menekültkérdés miatt fontos a párbeszéd fenntartása, de előrelépés nem várható – mondta Egeresi Zoltán.

Forrás: MTI, kép: mandiner

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment