You are here
Szaúd-Arábia Elképesztő lelőhelyeket nyit meg a turisták előtt Utazás 

Szaúd-Arábia Elképesztő lelőhelyeket nyit meg a turisták előtt

Szaúd-Arábia nem a turizmusáról híres, sokkal inkább arról, hogy zárkózott ország, amely nem akarja észrevetetni magát bolygónk sokszínű palettáján. Most azonban úgy döntött, hogy a turizmus fellendítése érdekében egy pompás régészeti lelőhelyet nyit meg a látogatók előtt.

Az Al-Ula térségben található a Madain Saleh nevű ősi nabateus város, illetve UNESCO-világörökség. Szaúd-Arábia és Franciaország most egyezményt írtak alá, miszerint együttműködve látogatható teszik a lelőhelyet – írja a Lonely Planet News. A francia szakértelem segítségével kívánja az arab ország megőrizni az itt található régészeti kincseket, valamint előmozdítani a fenntartható turizmust.

A legrégebbi iratokban még Hegra néven emlegetett Madain Saleh a nabateusok déli fővárosa volt (a másik főváros a közismert és sokak által látogatott jordániai Petra volt). A város évezredeken keresztül fontos kereskedelmi útvonalon feküdt. Ma 131 sziklába vájt sírja miatt olyan különleges.

Szaúd-Arábia 2017-ben adta hírül, hogy immár igényelhetők turistavízumok az országba. Korábban csupán azok léphettek az országba, akik zarándokok voltak, családjukat látogatták vagy üzleti ügyben jártak el. Ugyanekkor derült ki az is, hogy a szigorú vallási előírásoknak helyenként engedményt fognak tenni, például egy kifejezetten turisták számára épített tengerparti nyaralóhelyen.

A nyitás része Al-Ula térségének megnyitása a látogatók előtt, hogy azok megismerhessék Szaúd-Arábia kulturális gazdagságát és a helyi értékeket. Az egyezmény részeként a párizsi Arab Kultúra Intézete 2019 tavaszán tárlatot nyit Al-Ula kultúrájából, mely az ősi időktől egészen a mostani, megőrzésre tett erőfeszítésekig mutatja majd be a térség történelmét.

Forrás: origo.hu Fotó: Hír.ma

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment