You are here
Száz évvel keletkezése után megjelent Tolkien Beren and Lúthien című könyve Egyéb 

Száz évvel keletkezése után megjelent Tolkien Beren and Lúthien című könyve

Új könyve jelent meg J.R.R. Tolkiennek, A Gyűrűk Ura-trilógia szerzőjének csütörtökön, száz évvel a mű megszületése után.

A Beren and Lúthien (Beren és Lúthien) című kötet “nagyon személyes történet”, amelyet az oxfordi professzor azután írt, hogy visszatért az első világháború somme-i csatájából.
A kötetet Christopher Tolkien, az angol író fia szerkesztette, és megtalálhatók benne A szilmarilok című gyűjteményes kötet egyik meséjének változatai. A könyvet Alan Lee illusztrálta, aki 2004-ben elnyerte a legjobb látványtervezés Oscar-díját A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért.
A HarperCollins könyvkiadó csütörtökön, a Húrin gyermekei, az utolsó Középfölde-könyv megjelenésének 10. évfordulója alkalmából adta ki a könyvet – olvasható a BBC News honlapján.
John Gart Tolkien-szakértő, a Tolkien and The Great War című könyv szerzője elmondta, hogy A hobbit írója az első világháborúban tapasztalt borzalmak “ördögűzéseként” írta meg könyvét. “Amikor volhíniai láztól szenvedve visszatért a lövészárkokból, 1916-17 telét lábadozással töltötte” – emlékeztetett Gart. Elvesztette két legkedvesebb barátját Somme-nál, és el lehet képzelni, mi ment végbe benne” – magyarázta.
Garth elmondta, hogy Tolkien egy kelet-yorkshire-i erdőben feleségével sétálva Edith egy fehér virágok borította tisztáson táncolt, amely a Beren and Lúthien mű központi színhelyévé vált. “Tolkien olyan örömet érzett, amelyet akkor érezhetett, amikor úgy vélte, soha nem fogja ilyen érzet eltölteni” – tette hozzá.
Tolkien és felesége sírköve az oxfordi Wolvercote temetőben Berennek és Lúthiennek nevezi a házaspárt, utalva Középfölde legszebb szerelmi történetének főszereplőire.
Tolkien művében a földi halandó Beren és a halhatatlan tündér Lúthien sorsának történetét írta meg, akik megpróbálnak lopni Melkortól, a legnagyobb gonosztól.
Az új kötetben a 92 éves Christopher Tolkien meghagyta a történet eredeti formáját, és bemutatja azt is, miként változott meg narratívája, amikor A szilmarilok gyűjteményes kötet részévé vált.

Forrás: MTI / Kép: Tolkien Beren and Lúthien /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment