You are here
Szijjártó: az EU-nak a Brexit előtt meg kell kötnie a szabadkereskedelmi megállapodásokat Új-Zélanddal és Ausztráliával Brexit 

Szijjártó: az EU-nak a Brexit előtt meg kell kötnie a szabadkereskedelmi megállapodásokat Új-Zélanddal és Ausztráliával

Az Európai Uniónak még az ősz elején el kell kezdenie a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Új-Zélanddal és Ausztráliával, és lehetőleg még azelőtt meg is kellene állapodnia velük, mielőtt a britek távoznak az EU-ból – mondta az MTI-nek csütörtökön Szijjártó Péter Párizsban, miután megbeszélését folytatott a két tengerentúli ország illetékes tárcavezetőivel.

A külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét követően találkozott Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi, turisztikai és befektetési miniszterrel, Todd McClay új-zélandi kereskedelmi miniszterrel, valamint Francois-Philippe Champagne kanadai nemzetközi befektetési miniszterrel.
A találkozók után Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: “rémálom” lenne Magyarország számára, ha az Európai Unió nem tudná az elkövetkező két évben megkötni ezeket a szerződéseket, miközben a közösségből kilépett, nagyobb szabadsággal rendelkező britek megállapodnának olyan világgazdasági szereplőkkel, amelyekkel az Európai Uniónak nincs szerződése.
“Ez lenne az Európai Unió gazdasága szempontjából a legrosszabb forgatókönyv” – mondta a tárcavezető. Megerősítette, hogy az ausztrálok és az új-zélandiak is készek a tárgyalások azonnali megkezdésére, ezért Magyarország arra ösztönzi az Európai Bizottságot, hogy minél előbb kérje meg a mandátumot az Európai Tanácstól a tárgyalások megkezdéséhez.
Az ausztráliai és új-zélandi külképviseletek megnyitása óta elkezdett növekedni a kétoldalú kereskedelmi forgalom, ezért Magyarországnak nemcsak európai, hanem hazai gazdasági szempontból is érdeke a szabadkereskedelmi megállapodások megkötése – hívta fel a figyelmet a miniszter.
Ausztrál kollegájával Szijjártó Péter az ausztrál stratégiai kőolajkészletek egy részének magyarországi tárolásáról is tárgyalt. “Magyarország a tárolókapacitásokat illetően jól áll, ezért nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz” – hangsúlyozta.
Az új-zélandi tárcavezetővel Szijjártó Péter megállapodott a szociális biztonsági, valamint a kettős adóztatást kizáró egyezmények megkötéséről.
A kanadai kétoldalú találkozóról a magyar külügyminiszter elmondta: a kanadai befektetők érdeklődése azóta nő Magyarország irányában, amióta az Európai Unióban itt a legalacsonyabb a társasági és a személyi jövedelmi adó. Komoly kereslet mutatkozik Kanadában a magyar hús- és élelmiszeripari termékek iránt, miután a GMO-mentességet Európában egyedül a magyar alaptörvény szavatolja. Szijjártó kanadai kollégájával megállapodott abban, hogy Kanada megindítja az exportengedélyek megadásához szükséges eljárásokat, amelyek értelmében a magyar élelmiszeripari export rövid idő belül megindulhat az észak-amerikai országba.
Szijjártó azt is elmondta, hogy előkészítés alatt van a visegrádi négyek és Kanada, illetve a V4 országok és Ausztrália kereskedelmi minisztereinek találkozója Budapesten az év második felében.
Az MTI értesülése szerint a külgazdasági és külügyminiszter délután találkozik Olivier Bourges, a PSA Peugeot Citroen cégcsoport főtitkárával.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment