You are here
Szijjártó: Magyarország örömmel fogadta Trump kölcsönös tiszteleten alapuló be nem avatkozási politikáját Nagyvilág 

Szijjártó: Magyarország örömmel fogadta Trump kölcsönös tiszteleten alapuló be nem avatkozási politikáját

Magyarország örömmel üdvözölte Donald Trump amerikai elnök kölcsönös tiszteleten alapuló be nem avatkozási politikáját – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni konzervatív Heritage Alapítványnál pénteken tartott beszédében.

 

A magyar diplomácia vezetőjét Jay Carafano, az intézet igazgatója a kelet-közép-európai térség új politikusnemzedékének jeles képviselőjeként mutatta be. “Ez a nemzedék vezette Kelet-Közép-Európát a szabadságba, hatalomra kerülése a szabadság erejének bizonyítéka” – fogalmazott Carafano.
Szijjártó Péter az Európa előtt álló új kihívásokról és a magyar-amerikai kapcsolatok új korszakáról tartott előadásában részletesen szólt az Európai Unió helyzetéről és a magyar politikáról, kérdésekre válaszolva pedig kitért a korábbi amerikai kormányzat beavatkozási kísérleteire és a magyar kormány migránspolitikájára is.
Európáról szólva a miniszter hangsúlyozta, az unió öt nagy történelmi kihívással néz szembe: a terrorfenyegetéssel, a migrációs problémával, az ukrajnai háborúval, az energiabiztonsági kérdésekkel és a Brexittel, az Egyesült Királyság unióból történő kilépésével.
“A kérdés, hogy most merre haladjunk tovább” – fogalmazott. Hozzátette: abban valamennyi uniós tagország egyetért, hogy erős Európára van szükség, a vita arról szól, ez hogyan valósítható meg.Leszögezte: a magyar kormány álláspontja szerint az erős nemzetállamok Európája teszi erőssé az Európai Uniót.Az Oroszországhoz fűződő uniós, magyar és amerikai kapcsolatokat Szijjártó Péter szerint racionális vitának kellene jellemeznie.

 

Magyarországnak elsődleges érdeke a jelenleginél kiegyensúlyozottabb amerikai-orosz viszony – szögezte le. Hangsúlyozta: “A történelem arra tanít bennünket, hogy bármikor konfliktus alakult ki a Kelet és a Nyugat között, Közép-Európa pórul járt”.A miniszter kiemelte: “Amikor szurkolunk annak, hogy az amerikai elnök képes legyen a jelenleginél jobb viszonyt kialakítani Oroszországgal, akkor ezt nem azért tesszük, mert oroszbarátok vagy Amerika-barátok volnánk, hanem mert egész egyszerűen magyarbarátok vagyunk…, a magyarok biztonságát kell megóvnunk”.

 
Az energiabiztonságot érintve elmondta: Magyarország is szívesen diverzifikálná energiaforrásait, vásárolna amerikai cseppfolyósított gázt (LNG), csakhogy egyedül Lengyelországban van erre fogadóképes infrastruktúra. Megjegyezte: az orosz Gazpromtól Európa tavaly minden korábbinál több gázt vásárolt, például Németország is minden korábbinál nagyobb gázszállítási megállapodásokat kötött Moszkvával. Szijjártó Péter utalt arra, amikor az idén tavasszal részt vett a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, a résztvevők között többen beszéltek németül, mint oroszul.Elfogadhatatlannak nevezte a miniszter azt, hogy ha egy ország nagy és gazdag, akkor “szuperhősnek” minősítik, amennyiben tárgyal Oroszországgal, kicsiny és gyöngébb gazdaságú országokat viszont megbélyegzik a Moszkvával folytatott tárgyalásai miatt. “Ezt mi soha nem fogjuk elfogadni” – fogalmazott Szijjártó Péter.Európa egyik nagy problémájaként említve, a migrációs hullámról elmondta: Európa tévedett a migránsprobléma kezelésében. Kifejtette, Magyarország soha nem azt állította, hogy az illegális bevándorlók terroristák, de álláspontja szerint a nagy migránsáradattal megvan az esély arra, hogy a migránsok közé férkőzve, terrorcsoportok tagjai is bejussanak Európába.

 

Az Európai Uniónak a migránskérdésben is racionális vitára van szüksége – fogalmazott a miniszter.A magyar-amerikai viszonyt illetően kiemelte: Magyarország örömmel fogadta az amerikai elnök véleményét, miszerint “a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk és nem egymás leckéztetésén”.Kérdésre válaszolva, a korábbi beavatkozási kísérletre példaként említette, hogy amikor az előző, a Barack Obama irányította amerikai kormányzat idején a külügyminiszter helyettesénél tett látogatást Washingtonban, elé tettek egy listát, mondván, a politikai viszony javítására csakis akkor van esély, ha az ott szereplő elvárásoknak a magyar kormány eleget tesz. A listán pedig a többi között az alkotmány átalakítása vagy az egyházakat szabályozó törvények megváltoztatása is szerepelt.Szijjártó Péter egynapos látogatást tett az Egyesült Államokban, a Heritage Alapítványnál elmondott beszéde előtt Maryland állam fővárosában, Annapolisban megállapodást írt alá James Fielder marylandi oktatási miniszterrel a marylandi McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről.

Forrás: MTI / Kép:   Hirtv   /

További Hírek:

Leave a Comment