You are here
Szijjártó Péter találkozott Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel UK 

Szijjártó Péter találkozott Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki londoni programjában találkozó szerepelt Philip Hammond brit pénzügyminiszterrel és David Davisszel, a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat irányítására létrehozott minisztérium vezetőjével.
Elmondta: a magyar-brit kereskedelmi forgalom tavaly 5,2 milliárd euró volt, és az idei év első négy hónapjában a fogalom értéke 8 százalékkal emelkedett. Magyarországon 800 brit vállalat több mint 50 ezer magyar alkalmazottat foglalkoztat, és Nagy-Britannia a hatodik legnagyobb befektető a magyar gazdaságban.

Ebből fakad az az álláspont, hogy Magyarország tisztességes, sportszerű, mindkét fél számára kedvező Brexit-megállapodásban érdekelt, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok közé emelkedő minden egyes akadály ugyanis a magyar gazdaságnak is kárt okozna.
Szijjártó Péter szerint ezért Magyarország abban érdekelt, hogy széles körű szabadkereskedelmi megállapodás, valamint egy új stratégiai partnerséget megalapozó egyezmény jöjjön létre Nagy-Britannia és az Európai Unió között a Brexit-tárgyalások eredményeként.
Brit tárgyalópartnereinek elmondta: Magyarország támogatja azt a megközelítést, hogy az állampolgárok jogait kölcsönösen kell garantálni, és nagyra becsüli, hogy a britek ezen az alapon tárgyalnak.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint van azonban egy “rémálom-forgatókönyv” is, amely akkor valósulna meg, ha az Európai Bizottság rugalmatlanul tárgyalna, vagy ha fontosabbnak tartana bizonyos revánsszempontokat a konstruktív tárgyalás helyett. Ebben a esetben előfordulhatna, hogy nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás, viszont a britek az EU-tagság megszűnése után már kötöttségek nélkül aláírhatnak ilyen egyezményeket például az Egyesült Államokkal, Indiával, Törökországgal, Ausztráliával, vagyis olyan gazdaságokkal, amelyek a világgazdaság egyre inkább meghatározó erőcentrumai, viszont az EU-nak nincs velük szabadkereskedelmi megállapodása.
Szijjártó Péter szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén az EU versenyképessége romlana, és ezt olyan országok szenvednék meg elsősorban, mint a nagyon nyitott gazdaságú Magyarország.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment