You are here
Szíria – Az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatot indít az állítólagos mérgesgáz-támadások ügyében       Nagyvilág 

Szíria – Az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatot indít az állítólagos mérgesgáz-támadások ügyében    

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatot indít a nemzetközi egyezmények által tiltott vegyifegyverek állítólagos szíriai bevetésének ügyében – közölte a hágai székhelyű szervezet szerdán.

A szervezet számba veszi a vegyifegyver-használatról szóló összes bejelentést, amelyek szerint a szíriai kormányerők mérgesgázt vetettek be harci cselekmények során – tudatták.
A nyilatkozat szerint a “hiteles forrásokból származó bejelentések” komoly aggodalomra adnak okot, ugyanis az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim hadserege tiltott fegyvereket használt Damaszkusz és a kelet-gútai települések környékén. Kijelenttették: a nemzetközi egyezmények megszegőit felelőségre kell vonni, a rendkívüli hatású fegyvereknek pedig nincs helye a mai világban.
Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken. A genfi székhelyű, Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság szerint az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.

Forrás: MTI / Kép:   orientalista.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment