You are here
Szíria – Párizs, Oroszország és Irán közbelépését kérte a bombázások megszüntetése érdekében     Nagyvilág 

Szíria – Párizs, Oroszország és Irán közbelépését kérte a bombázások megszüntetése érdekében  

Franciaország felszólította csütörtökön Oroszországot és Iránt, hogy sürgősen lépjen közbe szíriai szövetségesüknél annak érdekében, hogy  szüntesse be a bombázásokat az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban és könnyítse meg a humanitárius segélyek célba jutását.

“Sürgős, hogy Oroszország és Irán, az asztanai folyamat védnökeiként intézkedjenek annak érdekében, hogy véget érjenek a bombázások, és hogy a humanitárius segítség biztosan és akadálymenetesen megérkezzen azokhoz, akiknek szüksége van rá” – mondta Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő párizsi sajtótájékoztatóján.
A francia kormány képviselője elfogadhatatlannak nevezte azokat a bombázásokat, amelyekben 11-en vesztették életüket január 29-én és 30-án az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Ariha városának forgalmas piacán.
Ellenzéki aktivisták szerint a légitámadást orosz repülőgépekről hajtották végre, amelyek nagy magasságból bombáztak, ami megkülönbözteti őket a damaszkuszi rezsim légierejétől. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet egyik kórháza is részben megsemmisült a bombázásokban.
Oroszország légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatait, amelyek december 25-én indítottak hadműveletet a tartomány visszaszerzésére, amelyet jelenleg lázadó csoportok tartanak ellenőrzésük alatt.
A moszkvai védelmi minisztérium rendszeresen ad ki közleményeket arról, hogy az orosz légierő iszlamista szélsőségekre mért csapást. Moszkva következetesen tagadja szíriai ellenzéki csoportok és szemtanúk beszámolóit, miszerint orosz harci repülőgépek piacokat, egészségügyi intézményeket vagy lakóterületeket bombáznának messze a frontvonalaktól.
“Franciaország ezen kívül aggodalmának is hangot ad a török beavatkozás miatt az északnyugat-szíriai Afrín kerületben” – emlékeztetett a külügyi szóvivő. “Ez a beavatkozás nem súlyosbíthatja a szíriai lakosság humanitárius helyzetét még akkor sem, ha Törökország legitim biztonsági aggodalmai igazolhatják azt” – tette hozzá.
Az utóbbi másfél hétben rendszeresek a hasonló incidensek a környéken, miután a török haderő január 20-án nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Az YPG a török offenzívára válaszul időről időre rakétákat és aknagránátokat lő át török területekre, főként a Hatay tartományban fekvő Reyhanliba és az északabbra található Kilis tartományba. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja a YPG-t, ugyanakkor a szíriai kurd milícia Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban.

Forrás: MTI / Kép:   hirek.ma   /

További Hírek:

Leave a Comment