You are here
Szuperhajókkal ijesztgeti Észak-Koreát Trump USA 

Szuperhajókkal ijesztgeti Észak-Koreát Trump

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdett a héten az amerikai és a dél-koreai haditengerészet a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében.

A gyakorlaton három amerikai repülőgép-hordozó vesz részt: a Nimitz, a Theodore Roosevelt és a Ronald Reagan. Immár 10 éve nem vett részt hadgyakorlaton egyszerre három ilyen kategóriájú hajó. Az úszó „erődöket” számos másik hadihajó támogatja a gyakorlat során, tizenegy Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai hadihajó, illetve a dél-koreai haditengerészet hét hadihajója. A új haderő, illetve a hadászati manőverek ilyen szintű bemutatásának célja a szöuli vezérkar szerint, hogy elrettentsék az észak-koreai vezetést és Kim Dzsongun (33) diktátort a további nukleáris provokációktól, illetve megerősítsék a két hadsereg közös hadműveleti és légicsapásmérő képességét. Donald Trump (71) amerikai elnök egy 12 napon át tartó ázsiai turnéra indult, és már megállt Tokióban, Szöul­ban és Pekingben is. Az elnök pénteken és szombaton részt vett az Ázsia­i és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozóján.

A tárgyalások fő célja, hogy az Észak-Korea által okozott válsághelyzetet orvosolják. Japán pénteken úgy nyilatkozott, hogy ők is részt vesznek a gyakorlaton, elküld két helikoptert, valamint két hadihajót, hogy csatlakozzanak a hadgyakorlathoz.

A Koreai-félszigeten egyre feszültebb a helyzet, melynek elsődleges oka a phenjani atom- és rakétaprogram. Az említett hadihajókon túl a gyakorlaton részt vesznek még Arleigh Burke osztályú rombolók, amelyek Tomahawk típusú rakétákkal vannak felszerelve, két nukleáris tengeralattjáró, amelyek elsődleges feladata az ellenséges tengeralattjárók felkutatása és megsemmisítése, F18 Super Hornet többcélú, negyedik generációs vadászrepülőgépek, illetve B–52-es bombázók is.

Nimitz osztályú repülőgép-hordozók

333 méter hosszúságukkal és a 100 000 tonna súlyukkal a világ legnagyobb hajói közé tartoznak. Az ilyen hatalmas hajók nukleáris reaktort használnak, amelyekkel akár 20 évig is kibírja újratöltés nélkül. Összesen 90 darab különböző típusú repülőgép fér el a fedélzetükön. Az ilyen típusú hajók először 1975-ben épültek.

Forrás: Blikk

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment