You are here
Tagállami hatóságok határozhatnak egy elfogatóparancs végrehajtásáról EU 

Tagállami hatóságok határozhatnak egy elfogatóparancs végrehajtásáról

Az Európai Unió Bírósága nem rendelkezhet arról, hogy egy nemzeti hatóság megtagadhatja-e az elfogatóparancs végrehajtását. A tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozni valamennyi európai elfogatóparancsról – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

Az ügy előzménye, hogy egy magyar állampolgár ellen – akit a főtanácsnok A. Y. monogrammal azonosított – vesztegetés miatt büntetőeljárás indult Horvátországban. A gyanú szerint megegyezett egy magas rangú horvátországi tisztségviselővel abban, hogy jelentős pénzösszeget fizet számára az általa képviselt magyar vállalat és a horvát kormány közötti szerződéskötés fejében. A horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, amelynek végrehajtását a magyar igazságügyi hatóságok azzal az indokkal tagadták meg, hogy a cselekmény miatt korábban már büntetőeljárás indult Magyarországon, amelyet azóta megszüntettek.
Az európai elfogatóparancsot kibocsátó horvát bíróság a magyar hatóságok jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatban vár iránymutatást az uniós bíróságtól.

Maciej Szpunar főtanácsnok véleménye szerint a horvát bíróság eljárásának lefolytatása szempontjából nincs szükség az uniós bíróság arra a kérdésre adandó válaszára, hogy a végrehajtó nemzeti hatóságok megtagadhatják-e az elfogatóparancs végrehajtását. Hozzátette, a nemzeti bíróságok hatáskörébe tartozik, hogy fenntartják-e az európai elfogatóparancsot, vagy pedig visszavonják azt.

A bírósági tájékoztatás szerint a főtanácsnok indítványában hangsúlyozta, egy európai elfogatóparancsot kibocsátó hatóság nem léphet egyetlen nemzeti végrehajtó hatóság helyébe sem, ezért nem terjeszthet olyan kérdéseket sem az uniós bíróság elé, amelyeket csak a végrehajtó hatóság jogosult feltenni.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy – pártatlanul és függetlenül eljárva – a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik vele.

 

Forrás: MTI / Kép:   ujszo.com – Új Szó   /

 

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment