You are here
Tanera Mor – az eladó skót sziget Érdekességek Skócia 

Tanera Mor – az eladó skót sziget

Skócia északi partjai mentén található a Summer szigetcsoport, amelynek legnagyobb tagja Tanera Mor.

Ez a 2×2,5 kilométeres földdarab, amely a 17 tagból álló csoport közepén helyezkedik el, valójában egy kis üdülőparadicsom.
Különösen vonzó a vitorlázást kedvelőknek, jól kiépített, védett kikötővel rendelkezik. Tanera Mor teljesen önellátó, az elektromos áramot szélkerekek biztosítják egész évben. Ha valamiből, hát intenzív légmozgásból errefelé nincs hiány.
A szigeten van egy központi közösségi ház, továbbá vendéglő, kávézó, mindenes bolt. Kilenc, kívülről régies, de belül összkomfortos bungaló vár az üdülni vágyókra vagy az állandó lakókra.
Tanera Mor különlegessége, hogy saját postaszolgálata van, amely bélyegkibocsátási joggal is rendelkezik. De már ott a modern technika, a szupergyors internet is.

tanera-mor2

A sziget jelenleg mégis lakatlan

A 800 hektáros sziget utolsó két lakója, egy házaspár 1996-ban vásárolta meg a földterületet, és azóta ők gondozták a kávézót, a postahivatalt és a három kikötői stéget. A nyolc lakatlan házat nyaranta általában turisták bérlik. Mostanra azonban a házaspár belefáradt a hosszú, hideg télbe, a zord időjárásba, a magányba, az elszigeteltségbe és elköltöztek.

tanera-mor1

A házaspár példamutatóan gondozta a szigetet, és a természetvédelmi regenerációs program keretében 164 ezer egykor őshonos fát ültettek el újra, így az élővilág, elsősorban a madarak ismét védett, nyugodt otthonra találtak.

tanera-mor4

A tulajdonosok 3 éve elköltöztek és eladásra kínálják ezt a kis meseországot. Az ár 2,2 millió euró. Ennyit azonban eddig senki nem ajánlott. Pedig a párizsi Le Figaróban is közzétett fotók rendkívül csábítók, és valóban mesés környezetet ígérnek.
Már persze ha süt a nap… De Skócia északi partjai mentén nem a kék ég a jellemző, sokkal inkább a heves viharok. A zord időjárás pedig még az egzotikumot kedvelő szupergazdagokat is riasztja.

tanera-mor3

Forrás: aberdeenimagyarok

További Hírek:

Leave a Comment