You are here
Tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot         Nagyvilág 

Tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot      

Meg lehetett volna előzni a katalán válságot, ha a madridi vezetés és a katalánok tárgyalásos úton rendezik a régóta húzódó jogi és pénzügyi kérdéseket – mondta Domonkos Endre Spanyolország-szakértő az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Hangsúlyozta, hogy a két félnek egyeztetnie kellett volna többek között arról, hogy az autonóm közösség milyen arányban járul hozzá a központi költségvetéshez. A katalánok sokallják az évi 15-20 milliárd eurós befizetést, de elmaradtak a tárgyalások az infrastrukturális beruházásokról is – tette hozzá.
Domonkos Endre megjegyezte, hogy a spanyol alkotmány szerint a nemzet egységes és oszthatatlan, a katalánokat történelmi nemzetiségnek tekinti és nem biztosítja számukra a jogot függetlenségi népszavazás kiírására. Hozzátette, hogy a lázadás és zendülés bűncselekményét – amellyel Carles Puigdemont katalán vezetőt vádolják – a spanyol jogrend európai viszonylatban igen szigorúan ítéli meg.
A szakértő szerint Spanyolország a gazdasági nehézségektől sem szabadult meg. Bár 2015-ben sikerült fenntartható növekedési pályára állniuk, a szerkezeti problémákat nem rendezték, ezért a munkanélküliség eléri a 15 százalékot – tette hozzá.

Forrás: MTI / Kép:  hirado.hu    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment