You are here
Terrorizmus – Theresa May: marad a jelenlegi terrorkészültségi szint UK 

Terrorizmus – Theresa May: marad a jelenlegi terrorkészültségi szint

Nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje – mondta péntek délután a brit miniszterelnök. Nem hivatalos értesülések szerint a nyomozóhatóságok a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a londoni metróban péntek reggel elkövetett merénylet gyanúsítottját.

Theresa May, aki pénteken a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestülete, a COBRA ülésén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak elmondta: a Nagy-Britanniában érvényes riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.
Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.
A brit kormányfő kijelentette ugyanakkor, hogy a metróban elkövetett péntek reggeli merénylet nyomozásának előrehaladtával folyamatosan felülvizsgálat alatt tartják a jelenlegi terrorkészültségi szintet.
Hozzátette: az utazóközönség megerősített fegyveres rendőri jelenlétet fog érzékelni a londoni tömegközlekedési hálózaton.
Theresa May arra kérte a londoniakat, hogy “éljék mindennapi életüket, de maradjanak éberek”.
A Sky News brit hírtelevízió meg nem nevezett biztonsági forrásokat idézve azt közölte péntek délután, hogy a rendőrség a zártláncú térfigyelő kamerák felvételein azonosította a délnyugat-londoni Parsons Green metróállomáson elkövetett reggeli merénylet gyanúsítottját. A tévétársaság értesülését hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.
A merényletben 22 ember sérült meg, egyikük állapota sem súlyos.
Péntek délutáni nyilatkozatában Theresa May alig burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi Twitter-üzenetét. Trump az online üzenőportálon azt írta, hogy az ilyen terrorcselekményeket “beteg, szellemileg leépült emberek követik el, akik a Scotland Yard látókörében vannak”.
A BBC televízió kérdésére, hogy Trump “tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem”, a brit kormányfő úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévő nyomozásról találgatásokba kezd.
May kijelentette: a brit kormány szorosan együttműködik az internetszolgáltató vállalatokkal abban a kérdésben, hogy miképp lehetne útját állni az online fórumokon terjesztett szélsőséges terrorista és gyűlöletpropagandának.

Forrás: MTI / Kép:  aberdeenimagyarok.co.uk    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment