You are here
Times: A brit Munkáspárt vezetője szavazást akar a belső piacon maradásról Brexit 

Times: A brit Munkáspárt vezetője szavazást akar a belső piacon maradásról

Az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője szavazást akar kicsikarni a parlamentben arról, hogy Nagy-Britannia  az Európai Unió egységes belső piacán maradjon azt követően is, hogy az ország távozik a közösségből, és ehhez a kormányzó Konzervatív Párt soraiból is akar támogatókat szerezni a The Times értesülése szerint.

A brit lap csütörtökön azt írta, Jeremy Corbyn támogatja, hogy az Egyesült Királyság maradjon az egységes belső piacon “egy átmeneti időszakra”, és a Munkáspárt nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a szigetország a Brexit után is részese legyen az Európai Unió belső piacának.
A Konzervatív Párt elvesztette többségét a júniusi előrehozott választásokon, és csak a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) támogatásával van többsége. Amennyiben azonban a londoni törvényhozás alsóházában helyet foglaló összes ellenzéki párt összefog, csak hét képviselőre van szükség a kormánytöbbség legyőzéséhez. Azok a tory képviselők viszont, akik netán támogatnának egy munkáspárti kezdeményezést, óriási nyomás alá kerülnének pártjuk részéről annak veszélye miatt, hogy megbukhat a kormány.
A YouGov közményemény-kutató által a The Times megrendelésére készített friss felmérés szerint csökkent a kormányba vetetet bizalom Nagy-Britanniában. Egy hónap alatt 51-ről 55 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a kabinet nem kezeli megfelelően a kilépési folyamatot, és csak 25 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.
A Munkáspárt támogatottsága 44 százalékon áll a konzervatívok 41 százalékos és a Liberális Demokraták hétszázalékos támogatottsága mellett. Kilenc százalék másra szavazna.
A The Times emlékeztetett arra, hogy alig tíz napja Jeremy Corbyn még azt mondta a BBC-nek, pártja nem támogatja, hogy az Egyesült Királyság az egységes belső piac részese maradjon. Azóta viszont a munkáspárti árnyékkormány két tagja, Sir Keir Starmer Brexit-ügyi miniszterjelölt és John McDonnell pénzügyminiszter-jelölt is ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, és hangoztatták: meg kell őrizni a belső piaci tagság előnyeit.

Forrás: MTI / Kép:  WikimediaCommons    /

További Hírek:

Leave a Comment