You are here
Tízéves elszámolási vitát zárt le Baszkfölddel a spanyol kormány az idei állami költségvetés elfogadása érdekében EU Pénzügy 

Tízéves elszámolási vitát zárt le Baszkfölddel a spanyol kormány az idei állami költségvetés elfogadása érdekében

Tíz éve tartó elszámolási vitát zárt le Baszkfölddel a spanyol kormány szerdán annak érdekében, hogy a spanyol parlamentben el tudja fogadtatni az idei állami költségvetési tervezetet.

A 2007 óta húzódó nézeteltérés abból adódik, hogy a felek eltérően látjákm, Baszkföldnek mekkora összeget kellene befizetnie évente az államkasszába.
A most megszületett megállapodás lényege, hogy a spanyol kormány elismerte: a baszkok az indokoltnál több hozzájárulást fizettek az államnak, ezért visszaad nekik 1,4 milliárd eurót.
A megegyezés azért is volt fontos a spanyol kormány számára, mert épp szerdán kezdte meg a spanyol parlament a 2017-es költségvetési tervezet vitáját.
A törvényjavaslat elfogadásához a kisebbségben kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) szüksége van a Baszkföldet irányító Baszk Nacionalista Párt (PNV) képviselőinek támogatására, ám részükről ennek feltétele volt a pénzügyi vita lezárása.
A Spanyolország legnagyobb közigazgatási egységeinek számító, tizenhét autonóm közösség közül csak Baszkföld és Navarra rendelkezik azzal a joggal, hogy maga szedje be az adók jelentős részét. Ez az országban létező 23 adónemből 11-re vonatkozik, ilyen például a személyi jövedelemadó vagy a társasági adó.
A beszedett adókból viszont hozzájárulást fizetnek a spanyol államnak az általa ellátott feladatokért, mint például az ország védelme, múzeumok, börtönök működtetése, de idetartozik a társadalombiztosítási rendszer finanszírozása és az államadóssági részesedés is.
Egy 1980-ban kötött megállapodás meghatározta, hogy a teljes állami bevétel 6,24 százalékát kell Baszkföldnek befizetnie évente.
A kvótát a szabályozás szerint öt évente kell felülvizsgálni, és ezzel élve 2007-ben az akkori baszk vezetés kérte is a csökkentést, amit a spanyol állam elutasított.
A mostani tárgyalások kezdetekor Baszkföld 1,6 milliárd eurós kompenzációra tartott igényt, ebből lett a végére 1,4 milliárd.
A megállapodás kiterjed arra is, hogy a baszk költségvetési hozzájárulás idén 1,3 milliárd euró lesz. A múlt évben meghaladta a 1,5 milliárd eurót.
Pedro Azpiazu, baszk pénzügyi tanácsos szerint a megegyezés lehetővé teszi, hogy Baszkföld egy pénzügyileg stabil időszakba lépjen.
A spanyol kormány a PNV közreműködésével 175 támogató szavazatot tudhat magáénak a 350 fős spanyol törvényhozásban, ami azt is jelenti, hogy egy szavazat választja el attól, hogy elfogadtassa költségvetési javaslatát.
Az idei büdzsé a szokásosnál jóval később került a parlament elé, ennek oka, hogy a tavalyi belpolitikai válság miatt csak novemberben alakult meg az új kormány Spanyolországban.

Forrás: MTI / Kép: Pedro Azpiazu /

További Hírek:

Leave a Comment