You are here
Több ezer közalkalmazott tüntetett Katalóniában követelve a hét éve bevezetett megszorítások eltörlését Egyéb 

Több ezer közalkalmazott tüntetett Katalóniában követelve a hét éve bevezetett megszorítások eltörlését

Több ezer közalkalmazott vonult utcára csütörtökön Katalóniában, követelve a hét évvel ezelőtt bevezetett megszorító intézkedések eltörlését, valamint több finanszírozást, létszámbővítést és jobb munkafeltételeket.

A barcelonai rendőrség szerint a városban mintegy nyolc ezren tüntettek, míg az akciók meghirdető négy szakszervezet 25 ezer és 30 ezer közötti tiltakozóról beszélt. Utcára vonultak továbbá Girona, Lleida és Tarragona városaiban is.
A katalán közigazgatásban dolgozók, az orvosok, az ápolók, a tanárok, a tűzoltók az ellen emelték fel szavukat, hogy az autonóm közösségben továbbra is érvényben vannak a gazdasági világválság miatt 2011-ben bevezetett megszorító intézkedések, amelyekről még az Artur Mas vezette nacionalista katalán kormány döntött. Ugyanakkor  a régióban az elmúlt öt évben töretlen a gazdasági növekedés – érveltek a szakszervezetek.
A Barcelona belvárosában transzparensekkel, zászlókkal felvonulókhoz csatlakoztak egyetemisták is, akik a felsőoktatási tandíjak 30 százalékos csökkentését követelték.
A tiltakozó akciók hétfőn kezdődtek, először az egészségügyi dolgozók sztrájkjával, amelyhez fokozatosan csatlakoztak más ágazatok dolgozói.
A katalán autonóm kormányt több bírálat is érte, amiért nem reagált hivatalosan a megmozdulásokra.
Laura Borrás, a katalán kormány kulturális tanácsosa csütörtökön  újságíróknak nyilatkozva Katalónia alulfinanszírozottságát tette felelőssé a kialakult helyzet miatt.
Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes szerint a 2019-es spanyol költségvetés Katalónia számára kedvező lenne, de mivel annak tervezetét a katalán nacionalista pártok nem támogatják, megfosztják magukat a kiegészítő finanszírozás lehetőségétől, mert így a spanyol törvényhozás várhatóan nem tudja majd azt elfogadni.

mti / 24

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment