You are here
Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén Egyéb 

Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén

Több mint ötven éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén – írta csütörtökön az El País című napilap.

Ana Casals, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a két napja véget ért meteorológiai tavasz átlagos hőmérséklete 15,4 Celsius-fok volt, 1,7 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál.
Mint mondta, márciusban 0,9, áprilisban 1,9, májusban pedig 2,4 Celsius-fokkal mutattak a normálisnál magasabb értéket a hőmérők.
A legmelegebb tavaszi napon, május 24-én 37,6 fokot mértek a galíciai Orense városában – tette hozzá.
A szakember csodálkozásának adott hangot, hogy ilyen tendencia mellett bárki kétségbe vonhatja a globális felmelegedést.
A dél-európai országban a tavasz nemcsak meleg, de száraz is volt. A március és május közötti időszakban átlagosan négyzetméterenként 133 liter eső esett, ami 23 százalékkal kevesebb az ilyenkor megszokottnál.
A meteorológusok ezek alapján nagyon meleg nyárra, az átlagosnál fél-egy fokkal magasabb átlaghőmérsékletre számítanak Spanyolországban – olvasható az újságban.
Az első nagyobb nyári hőhullám már el is érte az országot, csakúgy, ahogy Európa jelentős részét. Több országban rekordokat döntögető hőség tombol, Spanyolországban 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel várhatóan vasárnapig marad a kánikula.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment