You are here
Több mint 70 ezren vettek részt az Európáról rendezett vitafórumokon Franciaországban EU 

Több mint 70 ezren vettek részt az Európáról rendezett vitafórumokon Franciaországban

 

Több mint 70 ezren vettek részt az Európáról rendezett állampolgári konzultációkban Franciaországban – jelentette be kedden Nathalie Loiseau Európa-ügyi miniszter, aki az országszerte rendezett vitafórumokról készült jelentést november 19-én mutatja be az államfőnek.

Az áprilisban kezdődött sorozat párizsi záróeseményén a miniszter elmondta: a 97 megyében az Európai Unióról megrendezett 1076 vitafórumon kívül, amelyet “állampolgári konzultációknak” neveztek el, az interneten megválaszolható kérdésekre mintegy 50 ezren válaszoltak.
A hivatalos francia közlés szerint a francia kormánykezdeményezésű vitasorozatot Magyarország és Olaszország, valamint az Európai Unióból kilépő Nagy Britannián kívül valamennyi uniós tagállamban megrendezték. A találkozókon elhangzott javaslatokból jelentés készül a francia köztársasági elnök számára, amelyet a kormánytagok is megvitatnak december 14-i ülésükön.
“Használni fogjuk európai szinten a megjelölt prioritásokat” – mondta a tárcavezető a francia hírügynökségnek. “Kockázatos volt, mert soha nem tudni, mi sül ki egy állampolgári konzultációból. Ügyeltünk arra, hogy ne csak az Európa-barátiakat szólítsuk meg” – tette hozzá.
“A prioritások országonként változhatnak, ez logikus, de ami nagyon is közösnek tűnik, az a biztonsági kérdések miatti aggodalom. Ezt a problémát Európának magának kell kézbe vennie, nem számíthat másokra a védelme jövőjét illetően. Ezt hallottam mindenhol, minden országban, minden korosztályban” – hangsúlyozta Nathalie Loiseau.
A tárcavezető elmondása szerint sok szó esett a kutatási és oktatási témákról, arról, hogy Európát dinamikusabbnak, az emberekhez közelebb állónak szeretnék érezni az európaiak, és elsősorban azt várják el, hogy választ adjon az olyan fontos kérdésekben, mint a környezetvédelem vagy a globális felmelegedés elleni küzdelem.

mti / napi

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment