You are here
Több mint nyolcéves mélypontján maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban júliusban EU 

Több mint nyolcéves mélypontján maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban júliusban

Több mint nyolcéves mélypontján maradt a munkanélküliségi ráta júliusban az euróövezetben és az Európai Unióban is, ami arról tanúskodik, hogy Európa gazdasági növekedése erős alapokon áll.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 9,1 százalékra rúgott a munkanélküliségi ráta júliusban, csakúgy mint júniusban, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb érték. Májusban 9,2 százalékon, tavaly júliusban pedig még 10,0 százalékon állt a mutató.
A 28 tagú Európai Unióban is a májusival és a júniusival megegyező értéken, 7,7 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta – ez 2008 decembere óta a legkedvezőbb mutató. Egy évvel korábban, 2016 júliusában 8,5 százalékon állt a munkanélküliség.
Júliusban 18 millió 916 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 14 millió 860 ezren az euróövezetben.
Az előző hónaphoz képest az unióban 93 ezerrel, ebből az euróövezetben 73 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont jelentős a csökkenés: az EU-ban 1 millió 928 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 309 ezerrel kevesebben voltak állás nélkül.
Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája májusig teljes. Belgium, Horvátország, Ciprus, Románia és Szlovénia csak negyedéves adatokat közöl, míg Görögországról és Nagy-Britanniáról májusi, Észtországról és Magyarországról pedig júniusi az utolsó adat.
Júliusban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,9 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Németország (3,7 százalék), Málta (4,1 százalék) és Magyarország (júniusban 4,3 százalék) következik. A legmagasabb Görögországban volt, 21,7 százalékos (májusi adat), illetve Spanyolországban, 17,1 százalékos.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon júniusban 196 ezer volt a munkanélküliek száma, szemben az egy évvel korábbi 232 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 5,1 százalékról 4,3 százalékra süllyedt egy év alatt.
Az Eurostat összehasonlításul közölte az amerikai adatot is: eszerint az Egyesült Államokban júliusban 4,3 százalékra rúgott a munkanélküliségi ráta, csökkent a júniusban mért 4,4 százalékhoz, illetve a tavaly júliusi 4,9 százalékhoz képest.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment