You are here
Török Gábor: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere Nagyvilág 

Török Gábor: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere

A Fidesz nagyobb fölénnyel nyerte a választást, mint amire akár maga is számított, a kormánypárt sikerének mértéke a közvélemény-kutatók várakozásait is felülmúlta – írja gyorselemzésében Török Gábor politológus.

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének – írja blogján a politológus.

Török főbb megállapításai:

Bár mindenki arra számított, hogy a magas részvétel az ellenzéknek fog kedvezni, ez nem jött be.

A Fidesz a 70%-os részvétel mellett is kiemelkedően jó eredményt ért el, ezért „a mostani eredmény a legitimitás tekintetében tehát erősebbnek nevezhető, mint a 2014-es”.

A Fidesz kampánya elsősorban vidéken, a kistelepüléseken tudott újabb szavazókat bevonzani, itt a hagyományos fideszes bázis újabb szavazókkal bővült.

Magyarország még inkább kettészakadt, egyrészt a város/vidék, másrészt a politikai preferenciák tekintetében.

Az ellenzéki pártokba vetett bizalom még inkább, és jelentősen meggyengülhet. „Az ellenzék legalább a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásig minden bizonnyal válságos időszakát fogja élni.”

Török végül a Fideszen belüli erőviszonyok várható alakulását kommentálta: eszerint Lázár János Hódmezővásárhelyen „comeback kid” lett a mostani választáson, Rogán Antal pedig mint a kampány irányítója „minden bizonnyal a győzelem jelentős részeseként menetelhet tovább”.

Forrás: Index.hu Fotó: Fidesz.hu

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment