You are here
Török puccskísérlet – Ismét csaknem száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával Nagyvilág 

Török puccskísérlet – Ismét csaknem száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

Újabb 99 ember – köztük orvosok, tanárok és ügyvédek – ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön a dél-törökországi Antalya tartományban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintettek állítólag felhasználói annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint az összeesküvést szervezték. Az Ihlas török hírügynökség úgy tudja, hogy a keresettek között kerületi elöljárók és falusi polgármesterek is vannak. A csütörtöki rendőrségi műveletben 78 gyanúsítottat már előállítottak.
Ankara a 2016. július 15-i hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és mozgalmát vádolja. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna az incidenshez. A hivatalos török álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.
Törökországban az elmúlt 16 hónap alatt összesen 134 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a terrorszervezetnek nyilvánított Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Jelenleg nagyjából 48 500 gyanúsított van előzetes letartóztatásban.
A mindennapos tisztogatások nem csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment