You are here
Tovább csökkent Spanyolország népessége a múlt évben Érdekességek 

Tovább csökkent Spanyolország népessége a múlt évben

Tovább csökkent Spanyolország népessége; tavaly ismét kevesebben születtek a dél-európai országban mint amennyien meghaltak – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.

Spanyolországban tavaly 408 384 gyerek jött a világra – 2,8 százalékkal kevesebb mint 2015-ben – és 409 099 ember halt meg. Ez utóbbi szám ugyan 3,2 százalékkel kevesebb mint az egy évvel korábbi, de a halálozás így is meghaladja a születések számát – állapította meg a hivatal.
A jelentés riasztónak nevezi a születésszám csökkenését, amely 2008-hoz képest 21,4 százalékkal alacsonyabb. Abban az évben történelmi rekordot döntött a világra jött 519 779 csecsemő.
Tavaly az első gyereküket vállaló nők átlagos életkora 32 év volt.
“Nem fenntartható egy gazdaság, ha több az inaktív ember mint az aktív” – állapította meg a statisztikai hivatal, hangsúlyozva, hogy mindez hatással van az ország jövőjére, a munkaerőpiacra, a termelékenységre, a nyugdíjrendszerre és a szociális szolgáltatásokra.
A jelentés kitért arra is, hogy eközben a várható élettartam tovább növekszik Spanyolországban: a férfiaknál 80,4 év, míg a nőknél 85,9 év.
A hivatal adatai szerint Spanyolország népessége 46,5 millió volt a múlt év végén.
Egy korábbi jelentésben a szakemberek úgy számoltak, hogy ha a népesség az eddigi ütemben csökken, akkor 2031-re 45,9 millióan, 2066-ra pedig 41,1 millióan élnek majd Spanyolországban.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment