You are here
Tőzsde – London kivételével emelkedtek az irányadó indexek Nyugat-Európában Nagyvilág Pénzügy 

Tőzsde – London kivételével emelkedtek az irányadó indexek Nyugat-Európában

London kivételével emelkedtek a vezető nyugat-európai indexek hétfőn.

Az előzetes adatok szerint a hatszáz legnagyobb európai vállalat teljesítményét tükröző páneurópai index, az EuroStoxx 600 0,16 százalékkal, 390,09 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe 0,18 százalékkal, 1533,53 pontra, míg az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,25 százalékkal, 3610,50 pontra nőtt.
A frankfurti DAX-index 0,15 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,10 százalékkal, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,49 százalékkal emelkedett, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,22 százalékkal esett.
A frankfurti tőzsdeindex újabb történelmi rekordot döntött napközben, amikor 3,36 pont híján majdnem átlépte a 13 ezer pontos küszöböt. A hangulatot erősen javította az a reggel közzétett adat, miszerint augusztusban több mint hat éve a legnagyobb, az elemzői várakozásokat messze meghaladó mértékben nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest.
Egyéni vállalati hírek mellett a befektetők a politikai eseményeket követték figyelemmel. Kissé enyhült a spanyolországi bizonytalanságok miatti aggodalom, a piacok azt remélik, hogy Katalónia vezetője kedden nem hirdeti ki a régió függetlenségét parlamenti beszédében, és a legrosszabb forgatókönyvet elkerülik.
A nap nyertesei a közszolgáltatásokat nyújtó vállalatok voltak, az árfolyamok változását követő alindex 1,39 százalékos pluszban zárt. Jól teljesítettek a technológiai cégek, az alindexe 0,89 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést.
A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok, a szektor alindexe 0,55 százalékkal csökkent.
A nyugat-európai tőzsdék zárása körül New Yorkban a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,05 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,08 százalékos pluszt mutatott, míg az S&P 500-as 0,02 százalékos mínuszban állt.
A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1744 dollárt adtak kora este, 0,10 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,66 százalékkal, 1283,37 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a határidős jegyzésekben emelkedik. A júliusi szállítású Brent 3 centtel, 55,65 dollárra, a novemberi WTI pedig 19 centtel, 49,48 dollárra nőtt.

Forrás: MTI / Kép:   napi.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment