You are here
Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában    Pénzügy 

Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában  

Vegyes kezdésre lehet számítani csekély indexváltozással hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,1 százalék emelkedéssel kezdheti a hétfői kereskedést, a frankfurti és a párizsi indexek viszont 0,1-0,2 százalékkal csökkenhetnek.
Pénteken mínuszban zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,86 százalékot, a Stoxx 600 index 0,80 százalékot, az EuroStoxx50 index 1,18 százalékot veszített.
Londonban 1,11 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,04 százalékot veszített, a párizsi CAC-40 index 1,30 százalékkal csökkent. Madridban 0,72 százalékkal, Milánóban 1,10 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex.
Az árfolyamindexek a világkereskedelmi aggodalmak miatt gyengültek pénteken. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államok újabb vámok kivetésére készül 200 milliárd dollár értékű kínai áruimportra. Donald Trump elnök pedig kilátásba helyezte az Egyesült Államok kilépését is a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) amennyiben “nem szedik össze magukat”.
A nap legnagyobb vesztesei közé tartoztak az autóipari részvények, ágazati mutatójuk másfél százalékkal gyengült. Donald Trump amerikai elnök nem találta “elég jónak” az autóipari importvámok megszüntetésére tett európai javaslatot, sőt “majdnem olyan rossznak mint a kínai”-nak nevezte az EU kereskedelmi politikáját. A Michelin, Continental és a Pirelli részvények két százalékkal estek.
A brit Whitbread részvénye viszont tizenöt százalékkal erősödött arra a hírre, hogy a Coca-Cola kivásárolja Costa-kávézó üzletláncát.
Az olaj ára az Egyesült Államok és az OPEC emelkedő termelése miatt csökkent. A Brent nyersolaj ára 0,14 százalékkal, hordónként 77,53 dollárra, a WTI nyersolajé 0,19 százalékkal, 69,67 dollárra csökkent. Augusztusban az OPEC termelése az előző havihoz képest napi 220 ezerrel az idei legmagasabbra, napi 32,79 millió hordóra emelkedett. Az amerikai termelő kutak száma három hete először emelkedett a múlt héten.
Az eurót 0,06 százalékkal jegyezték erősebben 1,1610 dolláron, az arany ára 0,06 százalékkal, unciánként 1206,00 dollárra csökkent.

mti / gerillainformatika

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment